Evaluation of stacking for predicting credit risk scores
Kredı̇ rı̇sk puanı tahmı̇nlemenı̇n yığınlama ı̇le değerlendı̇rı̇lmesı̇
  1. Tez No: 638217
  2. Yazar: ELİF YAĞMUR DALL'ASTA RIGO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYDA YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, İşletme, Statistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi Puanlama, Makine Öğrenmesi, Yığınlama, Sınıflandırma, Temerrüt Olasılığı, Credit Scoring, Machine Learning, Stacking, Classification, Probability of Default
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TED Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Veri Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Geçtiğimiz birkaç yılda, kredi puanlama finansal kurumları için artan bir ilgi görmeye başladı ve popüler bir araştırma konusu haline geldi. Bu çalışmanın amacı, kredi puanlamasının tahmin performansını artırmak için makine öğrenme tekniklerine dayalı bir topluluk sınıflandırma modeli oluşturmaktır. İlk olarak; Lojistik Regresyon, Çok Değişkenli Uyarlanabilir Regresyon Eğrileri, Destek Vektör Makinaları, Rassal Ormanlar, Eksrem Gradyan Arttırma temel sınıflandırıcılar olarak seçildi ve veri kümeleri modellendi. İkinci olarak, bu temel sınıflandırıcılar aracılığıyla oluşturulan bir topluluk yığınlama modeli entegre edildi. Bu model, tahmin performansını ve etkinliğini test etmek için dört adet gerçek kredi puanlama veri kümesine uygulandı. Temel sınıflandırıcı modellerin ve yığınlama modelinin performansını değerlendirmek için dört performans metriği seçildi. Sonuçlar, önerilen modelin, tek temel model sınıflandırıcılarından kısmen daha iyi performansa sahip olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, önerilen modelin bir alternatif olabileceğini ve finansal kurumlar için etkili bir karar desteği sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Over the past few years, credit scoring has got an increasing attention for the financial institutions and has become a popular research topic. The purpose of this study is to construct an ensemble classification model based on the machine learning techniques to increase the prediction performance of credit scoring. First; Logistic Regression, Multivariate Adaptive Regression Splines, Support Vector Machines, Random Forest, Gradient Boosting are selected as base classifiers and fitted on the data sets. Second, a stacked generalization ensemble model is integrated through these base classifiers. The model is evaluated on four real-life credit scoring data sets to test its prediction performance and effectiveness. Four performance metrics are chosen to evaluate performance of single base models and stacking. The results demonstrated that the model has slightly better performance than the single base model classifiers in terms of different performance criteria. This study shows that this method can be an alternative and provide an effective decision support for the financial institutions.