Fârâbî'de bilginin kaynağı ve değeri problemi
The problem of source and value of information in Fârâbî
- Tez No: 638225
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜFİT SELİM SARUHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Fârâbî, Bigi, Teorik akıl Pratik akıl, Faal akıl, Kazanılmış akıl, Mutluluk, Farabi, Bigi, Theoretical mind Practical mind, Active mind, Acquired mind, Happiness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Fârâbî'de Bilginin Kaynağı ve Değeri Problemi başlıklı tezimizde temel çabamız; İslam Felsefesinin önemli temsilcilerinden olan Fârâbî'de bilginin kaynağı ortaya koymaya çalışmaktır. Çalışmamızda Fârâbî'nin İslam felsefesindeki yeri ve metoduna değinerek eserlerinin temel özellik ve içerikleri bilgi kaynağı açısından ele alınmıştır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Fârâbî'nin bilgi teorisi Antik dönem ve Klasik dönemde yer bulan filozofların düşünceleriyle de karşılaştırmalı bir şekilde ele alınmıştır. İkinci bölümde Fârâbî'de bilginin oluşum süreçleri bağlamında akıl, iç duyular ve dış duyular incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise; Fârâbî'de bilgi kayanığı altında, onun düşünce sistemi içinde bilgi ve ahlâk, bilgi-siyaset ve bilgi-değer ilişkisi konusundaki görüşleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our thesis entitled The Source and Value of Knowledge in Farabi, our main effort is; One of the important representatives of Islamic Philosophy is to try to reveal the source of knowledge in Farabi. In our study, the main features and contents of Fârâbî's works in Islamic philosophy are discussed in terms of source of information. This study consists of three parts. In the first part, Farabi's theory of knowledge is discussed in a comparative manner with the thoughts of the philosophers found in Ancient and Classical periods. In the second part, in the context of the formation processes of knowledge, intelligence, inner senses and external senses are examined. In the third part; In Fârâbî, his views on the relationship between knowledge and morality, knowledge-politics and knowledge-value within the thought system are examined.