İn vitro fertilizasyon (ivf) uygulanan hastalardaendometrial-subendometrial kan akımlarının 3 boyutlurenkli doppler ultrasonografi (usg) ile ölçümünün ivfbaşarısı öngörümünde kullanılmasının yeri
In patients with in vitro fertilization (ivf)3-dimensional of endometrial-subendometrial blood flowsivf of measurement with color doppler ultrasound (usg)place of using it in success prediction
- Tez No: 638321
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK AYAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doppler ultrasonografi, gebe kadınlar, invitro fertilizasyon, Doppler ultrasonography, in vitro fertilization, pregnant women
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmanın amacı, invitro fertilizasyon uygulanan hastalarda endometrial ve subendometrial kan akımının gebeliği tahmin etmedeki değerini araştırmaktır. Yöntemler: GnRH agonist long protokol ve antagonist tedavisi uygulanan 2 grup hastalarda oosit toplama gününde vaginal prob ile bilateral uterin arter pulsatilite indeksi ve rezistans indeksi ölçüldükten sonra 3 boyutlu ultrasonografi ile endometrial volüm ölçüldü. Endometrial ve subendometrial kan akım indeksi, damarlanma indeksi ölçülerek her iki grupta da gebelik ile ilişkisi araştırıldı. Gruplar içerisinde gebe olan ve olmayan kişilerdeki doppler ve 3 boyutlu ultrason değerlerinin karşılaştırılmasında t test kullanıldı. P değeri 0.05 altında olması anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Her iki grupta da gebe olan ve olmayanlar arasında uterin arter ve endometrial-subendometrial akım indeksleri arasında fark bulunmadı (p>0.05). Transfer edilen embriyo sayısında artış gebelik oranlarını yaklaşık 3.5 kat artırmaktaydı (p=0,002). Sonuç: Tek zamanlı ölçülen endometrial ve subendometrial kan akımı ölçümleri implantasyon ya da gebelik başarısını öngörmede anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to evaluate the relationship between endometrial and sub-endometrial blood flow and implantation rate in patients whose undergone in vitro fertilization. Methods: A prospective study was conducted. Long protocol and antagonist regimens were administered to the patients. Endometrial and sub-endometrial blood flow was evaluated by using 3 dimensional Doppler ultrasonography on the day of oocyt retrieval measurement. For comparison pregnant and non-pregnant women in terms of endometrial and sub-endometrial blood flow, t test was used. The p value was considered statistically meaningful as 0.05). In long protocol group, the number of embryo was greater in pregnant women than non-pregnant women (p=0.012). The number of transferred embryo increased pregnancy rate almost 3.5 fold (p=0.002). Conclusion: The endometrial and subendometrial blood flow is not reliable factor in prediction pregnancy or implantation.