8 haftalık pliyometrik ve direnç antrenmanlarının genç eskrimcilerde statik-dinamik denge ve yön değiştirme performansına etkileri
Effects of 8 weeks plyometric and resistance training on static-dynamic balance and change of direction ability in young fencers
- Tez No: 638338
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAİK VURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Pliyometrik Antrenman, Direnç Antrenmanı, Denge, FMS, Eskrim, Plyometric Training, Resistance Training, Balance, FMS, Fencing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Eskrim branşının doğası gereği, yön değiştirme ofansif ve defansif aksiyonlarda sıklıkla görülmektedir ve bu yön değiştirmeler sırasında eskrimcinin dengesini koruyarak planladığı teknik hareketini en iyi bir şekilde uygulayabilmesi kazanma adına oldukça önemlidir. Bu çalışmada 8 haftalık pliyometrik ve direnç antrenman uygulamalarının genç eskrimcilerde statik-dinamik dengeleri ve yön değiştirme performansı üzerine etkileri araştırılmasıdır. Ayrıca, fonksiyonel hareket testleri uygulanarak iki farklı antrenman türünün çok yönlü fonksiyonel hareketlere etkileri de araştırılmıştır. Pliyometrik antrenman grubu on üç (15.17±1.42 yıl, 169.38±9.13 cm, 60.23±9.24 kg), direnç antrenman grubu on dört (15.35±1.89 yıl, 167.41±9.65 cm, 57.29±12.28 kg), kontrol grubu ise on bir (14.94±1.07 yıl, 164.16±7.09 cm, 55.38±7.05 kg) kişiden oluşmaktadır. Katılımcılara statik-dinamik denge testleri, 4-2-2-4 m mekik testi (yön değiştirme hızı), 7 m tekrarlı hamle testi ve fonksiyonel hareket testleri, 8 haftalık antrenmandan önce ve sonra olarak uygulanmıştır. 4-2-2-4 m mekik testi (yön değiştirme hızı), 7 m tekrarlı hamle testi ve fonksiyonel hareket testlerinde grup x zaman etkileşiminde anlamlı farklar bulunurken (p.05).
Özet (Çeviri)
Due to the nature of the fencing branch, changing direction is often seen in offensive and defensive actions, and during these changes, the winner needs to be able to apply his planned technical movement while maintaining his balance. This study aims to investigate the effects of 8-week plyometric and resistance training practices on young fencers on static-dynamic balances and change of direction performance. Besides, the effects of two different training types on functional movements were investigated by applying Functional Movement Screen tests. Thirty-eight fencers were assigned to a plyometric training group (n=13, 15.17±1.42 aged, 169.38±9.13 cm, 60.23±9.24 kg), resistance training group (n=14, 15.35±1.89 aged, 167.41±9.65 cm, 57.29±12.28 kg) and control group (n=11, 14.94±1.07 yıl, 164.16±7.09 cm, 55.38±7.05 kg). Static-dynamic balance tests, 4-2-2-4 m shuttle test (change of direction speed), 7 m Repeat Lunge Ability, and Functional Movement Screen tests were applied to the participants before and after the 8-week training. There were significant differences in group x time interaction in the 4-2-2-4 m shuttle test (direction change speed), 7 m repeat move test, and functional motion tests (p .05).