Ortaokul 8.sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersine yönelik kaygılarının incelenmesi
Research on anxiety of secondary school 8th grade students on science
  1. Tez No: 638343
  2. Yazar: SUNA GÖGEBAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF HAŞILOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı, sınav kaygısı, fen bilimleri, Anxiety, exam anxiety, science
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Öğrencilerdeki fen bilimleri dersine olan kaygısı fen derslerinde geçmişte yaşanan kötü deneyimler, rol-model eksikliği, ilkokul ve ortaokullardaki öğretmenlerin fen kaygıları, cinsiyet ve ırksal önyargıları ve popüler medyada bilim insanlarının kalıplaştırılması da dâhil olmak üzere birçok nedenden kaynaklanmaktadır. Öğrencilerin fene yönelik kaygıları çevre, okul veya aileden kaynaklanabilir. Öğrenme sürecinin kalıtsal olarak görülmesinden dolayı fen bilimlerindeki bilgisi fazla olan ebeveynlere sahip öğrencilerin diğerlerine göre daha başarılı olacağı düşünülür. Ayrıca kız öğrencilerin fendeki başarı düzeylerinin erkeklere kıyasla daha alt düzeyde olacağı beklentisi, öğrencilerin fen ile ilgili problemleri çözemeyecekleri veya fen sınavlarını geçemeyecekleri düşüncesi gibi birçok durum öğrencilerde baskı kurarak fen kaygısına neden olmaktadır. Bu kapsamda ortaokul 8. Sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersine yönelik kaygı düzeylerinin incelendiği çalışma 2019-2020 eğitim öğretim yılı Ankara ve Ağrı ilinde yer alan resmi, özel ve köy okullarında öğrenim gören 335 ortaokul 8. sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilere ilişkin Bağımsız t-test ile Tek Yönlü ANOVA testleri kullanılmıştır. Araştırma betimsel araştırma modelinin alt dalı olan tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Fen Bilimleri Dersi Kaygı ölçeği kullanılmıştır. Tek boyuttan oluşan ölçeğin fonksiyonu genel olarak öğrencilerin fen bilimleri dersi kaygı düzeylerini ölçmektir. Araştırma sonucunda ortalaması düşük öğrencilerin yüksek olanlara göre fen bilimleri dersine yönelik kaygı düzeylerinin daha fazla olduğu görülmüştür. Ayrıca öğrencilere aile içerisinde ders çalışmasında yardımcı olan kişinin eğitim durumu bazında fen bilimleri dersine olan kaygı düzeylerinin farklılaştığı ve aile içerisinde ders çalışmasında yardımcı olan kişinin eğitim durumu düşük olan öğrencilerin fen bilimleri dersine kaygı düzeylerinin daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Farklılık olarak son bulgu resmi ve köy okullarında öğrenim gören öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik kaygı düzeylerinin özel okullarda okuyan öğrencilere göre daha yüksek düzeyde olduğudur.
Özet (Çeviri)
Students' anxiety to science lessons arises from many reasons, including bad experiences in science lessons, lack of role-models, science anxiety of teachers in primary and secondary schools, gender and racial prejudices, and stereotyping of scientists in popular media. Students' concerns about science may be caused by the environment, school or family. Due to the fact that the learning process is seen as inherited, students with parents who have more knowledge in science are thought to be more successful than others. In addition, many situations such as the expectation that the success levels of female students in science will be lower than boys, the idea that students will not be able to solve problems related to science or pass science exams, cause pressure anxiety in students. In this context, the study examining the anxiety levels of middle school 8th grade students for science class was conducted with 335 middle school 8th grade students studying in public and private schools in Ankara and Ağrı in the 2019-2020 academic year. Independent t-test and One Way ANOVA tests were used for the data obtained in the research. The research was carried out by scanning method, which is the sub-branch of descriptive research model. In the research, Science Anxiety Scale was used as a data collection tool. The function of the scale, which consists of one dimension, is to measure students' anxiety levels in general. As a result of the research, it was observed that the students with low average anxiety levels were higher than those who had high average. In addition, it was determined that the anxiety levels of the students who help the students to study in the family differ, and the anxiety levels of the students who have low educational status of the person who helps in the study in the family are different. As a difference, the last finding is that the anxiety levels of the students studying in public and village schools are higher than those studying in private schools