Knowledge, attitudes and practices regarding breast cancer among Afghan women visiting İstiqlal and Jumhuriat Hospitals in Kabul city, Afghanistan
Afganistan Kabil'deki İstiqlal ve Jumhuriat Hastanelerine başvuran Afgan kadınların meme kanseri ile ilgili bilgi, tutum ve uygulamaları
- Tez No: 638349
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NİMETCAN MEHMET YAĞMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Afgan kadınları, meme kanseri, bilgi, tutum, uygulama, Afghanistan, Afghan women, breast cancer, knowledge, attitude, practice
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Meme kanseri insidansı gelişmekte olan ülkelerde artmaktadır, ancak hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde kadınlar arasında en yaygın ve en sık görülen kanser türüdür ve küresel olarak kadınlarda ikinci önemli ölüm nedenidir. Afganistan'ın Kabil şehrindeki Istiqlal ve Jumhuriat hastanelerini ziyaret eden Afgan kadınları arasında meme kanseri ile ilgili bilgi, tutum ve uygulamaların düzeyini değerlendirmek için kesitsel bir çalışma yapılmıştır. Dahil etme ve hariç tutma kriterlerini karşılayan ve sadece çalışmaya katılmayı kabul eden 18 yaş ve üstü kadınlardan veri toplamak için uygun hale getirilmiş standart bir anket kullanılmıştır. Kolay örnekleme yöntemi kullanılarak, 410 kadından veri toplanmıştır. Ortalama yaş 33.81 ve standart sapma 13.08 idi. Çalışmanın bulguları 410 katılımcıdan %40.7'sinin zayıf, %52.4'ünün orta ve katılımcıların sadece %6.8'inin meme kanseri hakkında iyi bilgiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmaya katılanların %70'i olumsuz, %30'u meme kanseri ve tarama yöntemlerine karşı olumlu tutum sergilemiştir. Tüm katılımcılardan %27.6'sı kendi kendine meme muayenesi uygulamış, %14.9'u son bir yıl içinde klinik meme muayenesi için bir doktora gitmiştir. Bunların %13.9'u son iki yılda mamografi yaptırmıştır. Katılımcılar arasında meme kanseri bilgisi, tutumları ve uygulamaları arasında anlamlı ilişkiler gözlenmiştir. Genel olarak meme kanseri ve taramasının bilgi düzeyi, tutum ve uygulamaları katılımcılar arasında zayıftı. Devlet ve sağlık sektörleri, halk arasinda meme kanseri konusundaki farkındalığını artırmalı ve ülke genelinde sağlık merkezlerindeki tarama tesislerini çoğaltmalıdır. Bununla birlikte, meme kanseri hakkında bilgi düzeyi ile ilgili daha fazla araştırma yapılması ve genel nüfus arasında hastalık yükünün bulunması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer incidence is increasing in developing countries, however, it is the most common and frequently type of cancer among women both in developed and developing countries and it is the second major cause of death in women globally. A cross-sectional study was conducted to assess the level of knowledge, attitudes and practices regarding breast cancer among Afghan women visiting Istiqlal and Jumhuriat hospitals in Kabul city, Afghanistan. A standard questionnaire which modified to suite the study was used to collect data from women aged 18 years and over, and from only those who agreed to participate in the study, and met the inclusion and exclusion criteria. By using convenience sampling method, data was collected from a sample of 410 women. The mean age was 33.81±13.08. The findings of the study revealed that among 410 participants, 40.7% of them had poor, 52.4% of them had fair, and only 6.8% of participants had good knowledge about breast cancer. Among all participants to the study 70% of them had negative attitudes and 30% of them had positive attitudes towards breast cancer and its screening methods. From all participants, 27.6% of them practiced breast self-examination, 14.9% of them visited a doctor for clinical breast examination during the past one year. 13.9% of them performed mammogram in the past two years. There were significant associations observed between knowledge, attitudes and practices of breast cancer among participants. Overall, the knowledge level, attitudes and practices of breast cancer and its screening was weak among participants. Government and health sectors need to raise people's awareness towards breast cancer and increase the screening facilities in healthcare centers across the country. However, it is recommended to conduct further researches regarding knowledge level on breast cancer and find disease burden among general population.