Rehber yol oluşturulmasını sağlayan farklı nikel-titanyum döner alet sistemlerinin eğri köklü dişlerde dentin çatlağı oluşmasındaki etkilerinin karşılaştırılması
Comprasion of The Effect of Different Glide Path Ni-Ti Rotary Systems onFormation of Dentinal Crack on Curved Root Canals
  1. Tez No: 638361
  2. Yazar: DAMLA KIRICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEZBAN MELTEM ÇOLAK TOPCU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Rehber Yol, Dentin Çatlağı, WaveOne, Glide Path, Dentinal Crack, WaveOne
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı rehber yol oluşturan farklı sistemlerin WaveOne sistemi ile şekillendirme yapılmadan önce kullanılmasının dentinde çatlak oluşumu üzerine etkisini değerlendirmektir. Materyal Metod: Bu çalışma için kök eğimleri 20°-40° olan 150 adet alt birinci azı dişi seçildi. Azı dişleri furkasyon bölgesinden kesildi ve şekillendirme için meziobukkal kanallar kullanıldı. Dişlerin kronları, düşük hızlı testere ile boyutları 15mm olacak şekilde kesildi.15 diş herhangi bir işlem yapılmadan negatif kontrol grubu olarak ayrıldı. Diğer tüm dişler rastgele her grupta 15 diş olacak şekilde 9 gruba ayrıldı. Grup 1: Kök kanalları 15 ve 20 numara K file eğeler ile rehber yol oluşturmak için genişletildi. Grup 2: Kök kanalları rehber yol oluşturmak için Pathfile sistemi ile genişletildi. Grup 3: Kök kanalları rehber yol oluşturmak için G file eğe ile şekillendirildi. Grup 4: Kök kanalları Proglider eğesi ile rehber yol oluşturmak için genişletildi. Grup 5: Kök kanallarında PathFile sistemi ile rehber yol oluşturulduktan sonra kanallar WaveOne Primary ile genişletildi. Grup 6: Kök kanallarında G file sistemi ile rehber yol oluşturulduktan sonra kanallar WaveOne primary ile genişletildi. Grup 7: Kök kanallarında Proglider eğesi ile ile rehber yol oluşturulduktan sonra kanallar WaveOne Primary ile genişletildi. Grup 8: Kök kanallarında 15 ve 20 numaralı K tipi eğe ile rehber yol oluşturulduktan sonra kanallar WaveOne Primary ile genişletildi. Grup 9: Kök kanallarının kök ucu açıklığı 10 numaralı K-tipi eğe ile kontrol edildikten sonra rehber yol oluşturulmadan sadece WaveOne Primary ile genişletildi. Daha sonra dişler apeksten 1, 2, 3, 4, 5, 6 ve 9 mm uzaklıkta olacak şekilde, su soğutması altında düşük hızlı testere kullanılarak horizontal doğrultuda kesildi ve elde edilen örnekler stereo V mikroskop altında x15 büyütmede dentin çatlağı varlığı açısından incelendi. Örneklerde görülen dentin çatlağı varlığı ki-kare testi kullanılarak istatistiksel değerlendirmeye tabi tutuldu. Bulgular: Kontrol, el eğesi ve Pathfile gruplarında hiç çatlak tespit edilmedi. En çok dentin çatlağı WaveOne ve G file/WaveOne gruplarında tespit edildi. (p ˃.05) Kontrol, el eğesi, ve Pathfile grupları ile diğer tüm gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık vardı. En yüksek oranda dentin çatlağı yalnızca WaveOne Primary ile şekillendirme yapılan grupta 9mm lik kesitte bulundu. Sonuçlar: Bu çalışmanın sonucunda, WaveOne resiprokal sistemi kullanmadan önce rehber yol oluşturmak için el eğesi, Proglider eğesi ve Pathfile sistemini kullanmak eğri köklü dişlerde dentin çatlağı oluşumunu azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Comprasion of The Effect of Different Glide Path Ni-Ti Rotary Systems on Formation of Dentinal Crack on Curved Root Canals Aim: The aim of our study was to compare the effect of use of different glide path systems before root canal preperation with WaveOne System on dentinal crack devolopment. Material and method: For this study one hundred fifty molars with mesial roots curvatures of 20°-40° were selected. The molars were separated in the furcation and mesiobuccal canals used for preparation. The crowns were removed with low speed saw to obtain an equal length of 15 mm. 15 teeth left without any procedure was kept as a negative control group. All the other teeth were divided randomly into 9 groups with 15 teeth in each. Group 1: The root canals were instrumented with 15 and 20 K-files to create glide path. Group 2: The root canals were instrumented with Pathfile system to create glide path. Group 3: The root canals were instrumented with G file system to create glide path. Group 4: The root canals were instrumented with Proglider file to create glide path. Group 5: Glide path was created with Pathfile system and canals were shaped with WaveOne Primary. Group6: Glide path was created with G file system and canals were shaped with WaveOne Primary. Group7: Glide path was created with Proglider file and canals were shaped with WaveOne Primary. Group8: Glide path was created with 15 and 20 K file and canals were shaped with WaveOne Primary. Group 9: Glide path was not performed and canals were shaped with WaveOne Primary only. Then teeth were sectioned horizontally at 1, 2, 3, 4, 5, 6, and 9 mm levels and the samples were examined for identifying dentinal crack formation with stereomicroscope at a X15 magnification. Dentinal crack formation in samples were statistically analyzed using chi-square test. VII Results: The control, hand file, and Pathfile groups did not show any dentinal cracks. WaveOne and Gfile/WaveOne groups led to highest rate of crack formation.(p ˃.05) There was a significant difference between the control/hand file/Pathfile groups and the all other groups. (p ˃.05). The highest rate of crak formation was found at 9mm level in WaveOne group. Conclusion: Under the conditions of this study, the use of hand file, Proglider file and Path file system to create glide path before WaveOne reciprocal system reduced the incidence crack formation in curved root canal.