Term spontan doğum eyleminde gebeyi latent veya aktif fazda hastaneye yatırmanın maternal ve yenidoğan sonuçlarının analizi
The analysis of maternal and neonatal outcomes of latent vs active phase admission in term spontaneously labouring women
  1. Tez No: 638374
  2. Yazar: ESRA ÖZYÖRÜK KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİM ERKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğumun evreleri, oksitosin, sezaryen doğum, latent faz, aktif faz, doğum augmentasyonu
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Term spontan doğum eyleminde latent fazda hastaneye yatırılan gebelerle aktif fazda yatırılan gebelerin maternal ve yenidoğan sonuçlarının analizini yapmak amaçlanmaktadır Gereç ve yöntem: Retrospektif kohort çalışması niteliğindeki çalışmamızın örneklemi kontraksiyonu olduğu için başvuran ve hastanemizin doğum salonuna yatırılan 1251 gebeden oluşmaktadır. Gebeler tekil, term, verteks prezentasyon olup membran rüptürü olmamış, daha önce geçirilmiş sezaryeni olmayan, fetal anomali ve gebeliğe bağlı ek hastalığı olmayan gebelerden seçilmiş olup vajinal muayenedeki servikal açıklığına göre latent fazda olanlar ( servikal muayenede ≤ 4 cm açıklığı olanlar) ve aktif fazda olanlar( servikal muayenede > 4 cm açıklığı olanlar) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Gebelerle ilgili ayrıntılı veriler hastane veritabanıından ve arşivdeki hasta dosyalarından retrospektif olarak elde edilip oluşturulan forma kaydedilip SPSS(Statistical Package for Social Sciences) paket programının 22.0 versiyonu kullanılarak değerlendirilmiştir .p0,05). Sonuç: Hastaneye başvuran gebelerde maternal ve fetal durum uygunsa, güven veriyorsa hastaneye yatırılmak için gebenin aktif faza kadar bekletilmesi gebenin maruz kalabileceği girişimleri azaltmaktadır. Gebelikte ek risk faktörü bulunmayan gebelerin latent fazda hastaneye yatırılmadan da kötü maternal ve yenidoğan sonuçları olmaksızın takip edilebileceği görüşü desteklenmiştir. Bunun kuvvetlenmesi için çok merkezli prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim is to compare the impact of hospitalisation of the labouring women in the latent or the active phases of labour in terms of maternal and neonatal outcomes Material and methods: The sample size of this retrospective study is constructed of 1251 pregnant women who were admitted to labour ward in our hospital. The patients were selected among the ones with sigleton, term, vertex presented pregnancies with intact membranes who had no previous cesarean deliveries. The patiens were divided into two groups according to their cervical dilatation at initial admission. The patients who had a cevical dilatation less than of equal to 4 cm were included in the 'latent phase group' others were included in the 'active phase group'. Data were collected retrospectively from hospital database and analyzed by SPSS(Statistical Package for Social Sciences) 22.0 programme p values