Meme kanseri hastalarının tümör dokusu örneklerinde CD47 yüksek ekspresyonunun meme kanseri risk faktörleri ve prognostik özelliklerle ilişkisi
- Tez No: 638375
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU MENEKŞE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, CD47 ekspresyon, düşük-yüksek ekspresyon, Luminal A, risk faktörleri, prognoz, Breast cancer, CD47 expression, low-high expression in CD47, Luminal A type, risk factors, prognosis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş: Meme kanseri kötü prognostik faktörleri ve meme kanseri risk faktörleri ile CD47 ekspresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin saptanması amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: 2017-2018 yılları arasında meme kanseri nedeni ile opere olan 56 hastanın verilerine ulaşıldı. Hastaların operasyon metaryallerinden hazırlanmış patolojik preperatlarından uygun olanlara, CD47 immunohistokimyasal boyaması yapıldı. Hastalar CD 47 düşük ve yüksek ekspresyon olarak 2 gruba ayrıldı. Her iki grup meme kanseri risk faktörleri ve meme kanseri klinik ve patolojik prognostik özellikler ile ilişkisi univarite ve multivarite analizlerle değerlendirildi. Luminal A tip hastalarda CD47 düşük ve yüksek ekspresyon şeklinde 2 gruba ayrılarak meme kanseri risk faktörleri, klinik ve patolojik prognostik özellikler ile ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Yapılan değerlerlendirme sonucunda CD47 yüksek ekspresyona sahip hastaların parite sayısının (p=0,030), multiodak varlığının (p=0,024), lenfovasküler invazyon varlığının (p=0,028), Nottingham histolojik grade skorunun (p=0,014) CD47 düşük ekspresyona sahip hastalara göre anlamlı olarak yüksek olduğu bulundu. Luminal tip hastalarda yapılan değerlendirmede; CD47 yüksek ekspreyona sahip hastalarda parite (p=0,012), aile öyküsü varlığı (p=0,02), multiodak varlığı (p=0,011), aksiller tutulum olması (p=0,047), lenfovasküler invazyon olması (p=0,012), patolojik TNM evrenin (p=0,047) CD47 düşük ekspresyona sahip olan hastalara göre yüksek olduğu bulundu. Sonuç: CD47 yüksek ekspresyonunun hem meme kanseri hastalarında hemde Luminal A tip meme kanseri hastalarında risk faktörleri , kötü prognostik klinik ve patolojik faktörlerle ilişkisi olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study was to analyze the poor prognostic and risk factors that relate to CD47 expression level in breast cancer. Materials and Methods: This study included 56 patients who operated from 2017 to 2018. CD47 immunohistochemical staining was performed on appropriate pathological preparation from surgical materials to detect low and high expression of CD47. 2 groups were evaluated by univariate and multivariate analysis of relationship of risk and prognostik factors in breast cancer. In lumina type A patients, CD47 was divided into 2 groups as low and high expression and its relationship with breast cancer risk factors, clinical and pathological prognostic factors was evaluated. Results: The parity (p=0,030), presence of multiodac (p=0,024), lympovascular invasion (p=0,028), Nottingham histological grade score (p=0,014) in high expression of CD47 were significantly higher than in low expression. In luminal type patient, the parity ( p=0,012), family history (p=0,02), presence of multiodac ( p=0,011), axillary involvement (p=0,047), lympovascular invasion (p=0,012), pathological TNM stage (p=0,047) in high expression of CD47 were higher than in low expression. Conclusion: High expression of CD47 was associated with risk factors, poor prognostic clinical and pathological factors in both breast cancer and luminal A type breast cancer patients.