Birinci basamakta yaşa bağlı makula dejenerasyonunu taramada amsler kareli kağıt testinin değerlendirilmesi
Evaluation of amsler grid test in screening age-related macular degeneration in primary health care
  1. Tez No: 638385
  2. Yazar: SEYYİDE AYŞENUR KUZUCU ÜŞÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK AYPAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Göz Hastalıkları, Family Medicine, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Erken Tanı, Görme Alanı Testleri, Makula Dejenerasyonu, Early Diagnosis, Macular Degeneration, Primary Health Care, Visual Field Tests
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu, en sık görülen görme kaybı nedenlerindendir. Tüm dünyada yaşlanan nüfusun artmasıyla birlikte, yol açtığı morbiditeler nedeniyle önemi artmaktadır. Erken teşhisi ve risk faktörlerinin yönetimi, aile hekimliğinin, sağlığın korunması görevi kapsamındadır ve uygun yöntem varlığında, sağlık taramaları içinde değerlendirilmelidir. Bu çalışmada amacımız, birinci basamak sağlık hizmeti koşullarında, yaşa bağlı makula dejenerasyonunu tarama testi olarak Amsler kareli kağıt testinin tanı değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ankara'da bir aile hekimliği birimine kayıtlı, diyabeti olmayan, 50 yaş ve üzeri kişilerden, çalışma süresi içinde aile sağlığı merkezine başvuranlar ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların her bir gözü ile Amsler grafiğinde algıladığı bozulmalar test edilerek, risk tespit edilenler, göz hastalıkları uzmanına konsülte edilmiştir. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu tanısı için uzmanın muayene sonucunda verdiği karar esas alınmıştır. Uzman kararı referans alınarak, Amsler testinin doğruluğu açısından duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif kestirim değerleri analiz edilmiştir. Ayrıca sorgulama ve muayenede elde edilen verilerle, kişide var olan olası risk faktörlerinin, uzmanın bu tanıyı koyması ve Amsler testi sonucu üzerine etkilerinin istatistiksel önem düzeyi araştırılmıştır. Bulgular: Katılımcıların 222'si (%62,5) kadındır. Tüm katılımcı yaşları ortancası 62 (51-92) dir. 355 katılımcının toplam 700 gözü Amsler kareli kağıdı ile test edildi. 184 göz, uzman hekim tarafından değerlendirildi. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu tanısında uzman kararı referans alındığında, Amsler testi'nin tanı testi olarak duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif kestirim değerleri sırasıyla %62,7; %68,4; %53,2; %76,2'dir. Olası risk faktörleri ile oluşturulan regresyon modelinde yaş ve göz renginin Amsler testinin tahmin edilmesinde etkili faktörler olduğu gözlendi. Amsler testi pozitifliğinde her 1 yaş artışla 1,06 kat, açık göz rengi için de koyuya oranla 1,96 kat risk artışı mevcuttur. Sonuç: Yaşa bağlı makula dejenerasyonunun özellikle neovasküler tipi için, yeni gelişen tedaviler, erken tanının önemini artırmaktadır. İleri yaşta görme kayıplarının yaşam kalitesini düşüren geniş kapsamlı etkileri vardır. Bu çalışma sonucunda, aile sağlığı merkezinde uygulanan Amsler testi için elde edilen orta düzeyde duyarlılık ve özgüllük ile, periyodik sağlık muayeneleri içinde görme keskinliği muayenesi beraberinde uygulanması ve pozitif bulunan her hastanın göz hastalıkları uzmanına yönlendirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Age-related macular degeneration is one of the most common causes of vision loss. With the increase in the elderly population across the world, its importance increases due to the morbidity it causes. Early diagnosis and risk management are within the scope of family medicine's duty to protect health and if a suitable method is available, it should be evaluated in health screenings. The main purpose of this study is to investigate the diagnostic value of the Amsler Grid as a screening test for age-related macular degeneration, under primary health care conditions. Materials and Methods: This study was carried out among applicants who are registered to a family physician in Ankara, who do not have diabetes, who are 50 years old or older and who applied to the family health center during the period of study. The perceived distortions with each eye of the participants were tested with the Amsler Grid and those who were identified with risk were consulted to the ophthalmologist. For the diagnosis of age-related macular degeneration, the decision that the specialist made after an examination was taken as the basis. Referring to the specialist's decision, sensitivity, specificity, positive and negative predictive values were analyzed for the accuracy of the Amsler Grid Test. Additionally, with the data obtained during questioning and examination, the statistical significance of the effects of possible risk factors that exist in the participant, on the diagnosis made by expert and on the result of the Amsler Grid Test is investigated. Results: 222 (62.5%) of the participants are women. The median age of all participants is 62 (51-92). In total, 700 eyes of 355 participants were tested with the Amsler Grid. 184 eyes were evaluated by an ophthalmologist. When the decision of the specialist on the diagnosis of age-related macular degeneration was taken as reference, the sensitivity, specificity, positive and negative predictive values of the Amsler Grid test are 62.7%, 68.4%, 53.2%, 76.2%, respectively. In the regression model created with possible risk factors, age and eye color were observed to be effective factors in predicting the Amsler Grid test. In the case of the Amsler Grid test being positive, there is an increase in the risk of 1.06 fold for an increase of 1 year in age, and there is an increase in the risk of 1.96 fold for light eye color compared to the dark. Conclusion: Especially for the neovascular type of age-related macular degeneration, emerging therapies increase the importance of early diagnosis. At an older age, vision loss has far-reaching effects that reduce the quality of life. As a result of this study, according to the moderate sensitivity and specificity obtained for the Amsler Grid test applied in the family health center, it may be recommended to apply it in periodic health examinations, together with visual acuity examination, and refer each patient that have found to be positive, to an ophthalmologist.