Doğum sonrası ilk 6 ayda annelerin kilo durumlarının ve etkileyen faktörlerin saptanması
Determination of weight status of mothers and affecting factors in the first 6 months after giving birth
  1. Tez No: 638395
  2. Yazar: ÖZLEM ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Fiziksel Aktivite, Doğum, Gebelik, Kilo Verme, Obesity, Physical Activity, Birth, Pregnancy, Weight Loss
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Obezite görülme sıklığı, tekrarlayan gebelikler ve doğum sayısı artmaktadır. Gebelik ve lohusalık dönemindeki kilo artışının ve alınan fazla kiloların geri verilememesinin etkisi önemlidir. Çalışmamızda kadınların gebelik sürecinden sonra doğum sonrası kilolarını takip ederek bunlara etki eden faktörleri gözlemlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 15-49 yaş aralığında olan Oran 75. Yıl Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı doğum yapmış sağlıklı kadınlar katıldı. Katılımcıların lohusalık dönemi (0-40 gün), 2 aylık, 4 aylık ve 6 aylık takiplerinde kiloları ölçüldü, sosyodemografik özelliklerini, beslenme alışkanlıklarını, emzirme alışkanlıklarını, sıvı tüketim miktarını, uyku düzenini içeren özgün bir anket ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi uygulandı. Bulgular: Araştırmamızda 19-34 yaş arası 77 kişi (%74) ortalama 5 kg verirken, 35 yaş ve üstü 27 kişi (%26) ise ortalama 1,6 kg verdi (p=0,006). Boy uzunluğu 165 cm ve altı olan 71 kişi (%48,07) 2,47 kg verdi. Boy uzunluğu 165 cm üzerinde olan 33 kişi (%51,92) 4,90 kg verdi (p=0,039). Geceleri kesintisiz 3 saat ve daha az uyuyan 69 (%66,3) kişi 3,16 kg verdi. 3 Saatten fazla uyuyan 35 (%33,6) kişi 6,04 kg verdi (p:0,012). 3 Öğün ve daha az sayıda öğün yemek tüketen 52 (%50) kişi 2,96 kg verdi. 3'ten fazla sayıda öğün yemek tüketen 52 (%50) kişi 5,29 kg verdi (p=0,009). Gelir durumu 3500 TL ve altı olan 19 kişi (%18,3) 0,98 kg verirken, 3500 TL üzeri olan 85 kişi (%81,7) 4,83 kg verdi (p:0,007). İlk gebelik olanlar 57 kişi (%54,8) 5,29 kg verirken, iki veya daha fazla olanlar 47 kişi (%45,2) 2,71 kg verdi (p=0,026). Sonuç: Doğum sonu ilk altı ay kadınların fiziksel aktivite durumları düşüktü. 35 yaş altında olanlar, geceleri kesintisiz 3 saatten fazla uyuyanlar ve öğün sayısının 3'ten fazla olanların daha fazla kilo verdikleri belirlendi. 35 yaş altı gebe kalmanın, kesintisiz uyku süresinin ve öğün sayısının arttırılmasının doğum sonrası kilo verilmesine katkı sağladığı görüldü. Çoğu kadının gebelik sonrası altıncı ayda doğum öncesi kilolarına geri dönemediklerinden ötürü bu dönem obezite için risk faktörü olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The frequency of obesity, recurrent pregnancies and births are increasing. The effect of weight gain during pregnancy and postpartum period and the loss of excess weight gained is important. In our study, we aimed to observe the factors affecting women by following their postpartum weight after pregnancy. Material and Method: The study was attended by the healthy woman (Mother), who was between 15-49 years of age, Oran 75th Anniversary Family Health Center or applied for any reason. In the postpartum period of the participants (0-40 days), their weight was measured in their 2-month, 4-month and 6-month follow-up, an original questionnaire including the sociodemographic characteristics, nutritional habits, breastfeeding habits, amount of fluid consumption, sleep patterns and IPAQ (International physical activity survey) were applied. Results: In our study, 77 people (74%) between the ages of 19-34 lost an average of 5 kg, while 27 people (35% or older) (26%) lost an average of 1,6 kg (p: 0,006). 71 people (48.07%) with a height of 165 cm and below lost 2,47 kg. 33 people (51,92%) with height over 165 cm lost 4,90 kg (p: 0,039). 69 (66.3%) people who slept 3 hours or less at night lost 3,16 kg. 35 (33.6%) people who slept more than 3 hours lost 6,04 kg (p=0,012). 52 (50%) people who consumed 3 meals and fewer meals lost 2,96 kg. 52 (50%) people who consumed more than 3 meals lost 5,29 kg (p= 0,009). 19 people (18,3%) with an income of 3500 TL and below lost 0,98 kg, while 85 people (81,7%) with an amount of 3500 TL lost 4,83 kg (p= 0,007). While 57 people (54,8%) with the first pregnancy lost 5,29 kg, 47 people (45,2%) with two or more lost 2,71 kg (p= 0,026). Conclusion: In the first six months after birth, women's physical activity scores were inactive. It was determined that those under the age of 35, those who slept more than 3 hours at night and those who had more than 3 meals lost more weight. It has been observed that getting pregnant under the age of 35, uninterrupted sleep time and increasing the number of meals contributes to postpartum weight loss. Since most women cannot return to their prenatal weight in the sixth month after pregnancy, this period should be considered as a risk factor for obesity.