Turizm rehberliği bölümleri için araştırma ve müfredat kapsam önerisi
Research and curriculum scope proposal for tourism guiding departments
  1. Tez No: 638497
  2. Yazar: KEREM KARDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UYSAL YENİPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Rehberliği, Müfredat, TYYÇ, Eğitim, Tourism Guidance, Curriculum, NQFHE, Education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Türkiye'de turist rehberliği eğitimi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde sertifika kursları aracılığıyla yürütülmekteyken, yükseköğretim bünyesinde ise ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeylerinde yürütülmektedir. Buradan hareketle tez çalışmasının iki temel amacı bulunmaktadır. İlk amaç Türkiye'de turist rehberliği eğitiminde standart bir eğitim müfredatının geliştirilmesine yönelik öneriler sunmaktır. İkinci olarak Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesinde ön lisans ve lisans programlarında bulunan zorunlu derslerinin bilgi, beceri ve yetkinlik bağlamında ders saatlerine göre dağılımının sistematik olarak incelenmesi, eksiklerin ve farklılıkların tespit edilmesi ve ön lisans ve lisans düzeylerinde eğitim veren kurumlara TYYÇ bağlamında öneriler sunulmasıdır. Bu amaç bağlamında Türkiye'de ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeyinde turist rehberliği eğitimi yürüten kurumların internet adreslerinden ders programlarına erişilmiştir. Bu programlardan 25 ön lisans, 38 lisans ve 22 yüksek lisans programlarının müfredatına ulaşılmıştır. Daha sonra ön lisans ve lisans düzeyindeki tüm zorunlu dersler TYYÇ bünyesindeki bilgi, beceri ve yetkinlik boyutları göz önüne alınarak kategorize edilmişlerdir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeylerindeki tüm programlarda ders isimlerinde, ders saatlerinde ve zorunlu, seçmeli ders türlerinde farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. TYYÇ kapsamında ön lisans ve lisans programlarındaki zorunlu dersler incelendiğinde ders saati yoğunluğunun her iki düzeyde de yüksek oranda bilgi boyutunda kümelendiği görülmüştür. Nitelikli bir turist rehberliği eğitiminin yetkinliğe bağlı olduğu göz önüne alındığında TYYÇ yetkinlik boyutundaki ders saati yoğunluğun noksanlığı programlardaki müfredatlarının ve ders dağılımlarının turist rehberliği mesleğinin niteliği ile uyuşmadığı görülmektedir. Araştırmada elde edilen sonuçlar kapsamında turist rehberliği eğitimi veren kurumlara yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourist guide training in Turkey, is conducted through certification courses of the Ministry of Culture and Tourism and also carried out at the associate, undergraduate and graduate levels within higher education. Therefore, there are two main objectives of thesis work. The first objective is to provide recommendations for the improvement of the standard curriculum in training tourist guides in Turkey. Secondly, the systematic examination of the distribution, deficiencies and differences of compulsory courses in associate and undergraduate programs in terms of knowledge, skills and competence within the context of NQFHE and offering suggestions to institutions providing education at the associate and undergraduate levels. For these objectives, the curriculum of the institutions which conduct tourist guiding training at the associate, undergraduate and graduate levels are obtained via their websites. The curriculum of 25 associate, 38 undergraduate and 22 graduate programs has been reached. Later, all compulsory courses at associate and undergraduate level were categorized by considering the knowledge, skills and competence dimensions of NQFHE. According to the findings obtained in the research, it has been determined that there are differences in the course names, course hours and compulsory and elective course types in all programs at associate, undergraduate and graduate levels. When the compulsory courses in the associate and undergraduate programs within the scope of NQFHE are examined, it is seen that the intensity of the class hours is highly clustered in both levels of knowledge. Considering that a qualified tourist guiding education depends on the competence, it is seen that the lack of course hours' intensity in the NQFHE competence dimension does not match the quality of the tourist guiding profession in the programs. Within the scope of the results obtained in the research, suggestions have been developed for the institutions providing tourist guiding education.