Doğum ağrısı yönetiminde steril su enjeksiyonunun etkisi: randomize, tek kör, plasebo kontrollü bir çalışma
The effect of sterile water injection in labour pain management: A randomized, single blind, plasebo controlled trial
- Tez No: 638532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY BOZ, DOÇ. DR. SÜLEYMAN SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğumda bel ağrısı, doğum süresi, hemşire, steril su enjeksiyonu, yaşamsal bulgular, Low back pain at birth, duration of labour, nurse, sterile water injection, vital signs
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı doğum ağrısı yönetiminde Steril Su Enjeksiyonunun (SSE) doğumda bel ağrısı, yaşamsal bulgular, doğum süresi, yenidoğan APGAR skoru, gebe memnuniyetine etkisini incelemek ve İntradermal (ID) ile Subkutan (SC) SSE arası farklılık olup olmadığını belirlemektir. Yöntem: Çalışma, plasebo kontrollü, tek körlü ve randomize kontrollü çalışma desenindedir. Araştırma Temmuz 2019-Mart 2020 tarihleri arasında, ID SSE (İSSE) (33 gebe), SC SSE (SSSE) (33 gebe), plasebo (SC Salin Solüsyonu Enjeksiyonu) (33 gebe) ve kontrol (33 gebe) grubu olmak üzere 132 gebe ile yürütülmüştür. Ağrı skorları Görsel Kıyaslama Ölçeği kullanılarak uygulamadan önce ve uygulama sonrası 30., 45., 60., 90. ve 120. dakikalarda değerlendirilmiştir. Ayrıca doğum süresi, yenidoğan APGAR skoru, yaşamsal bulguları ve gebe memnuniyeti değerlendirilmiştir. Bulgular: Uygulama sonrası İSSE, SSSE, plasebo ve kontrol grubundaki gebelerin doğumda bel ağrısı şiddetinin gruplara göre farklılık gösterdiği ve en düşük ağrı şiddetinin İSSE grubuna ait olduğu belirlenmiştir (p=0.048). Gebe memnuniyeti ise İSSE grubunda diğer gruplara göre daha fazla bulunmuştur (p=0.012). Son olarak SSE'lerin yaşamsal bulgular, yenidoğan APGAR skoru ve doğum süresi üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etki göstermediği belirlenmiştir (sırasıyla, p=0.468, p=0.100, p=0.346). Sonuç: Bu çalışmayla SSE yönteminin doğumda bel ağrısınıazaltmada, gebe memnuniyetini arttırmada etkili bir yöntem olduğu, gebelerin yaşamsal bulguları ve yenidoğan APGAR skorları üzerine olumsuz etkisinin olmadığı ve İSSE'nin SSSE'e göre daha etkili olduğu kanıtlanmıştır. Doğum ağrısı yaşayan gebelere, basit ve ekonomik bir nonfarmakolojik yöntem olan İSSE'nin uygulanmasının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to examine the effect of Sterile Water Injection (SWI) application on birth pain management, low back pain at birth, vital signs, duration of labour, newborn APGAR score, pregnant satisfaction and difference between Intradermal (ID) and Subcutaneous (SC) SWI. Method: This study is a placebo-controlled, single-blind and randomized controlled trial. The study was conducted between July 2019-March 2020 with 132 pregnant, including ID (ISWI) (33 pregnant), SC (SSWI) (33 pregnant), placebo (SC Saline Solution Injection) (33 pregnant) and control (33 pregnant). Pain scores were assessed at before and after intervention 30, 45, 60, 90 and 120 min using a Visual Analogue Scale. Also, duration of labour, newborn APGAR score, vital signs and pregnant satisfaction were evaluated. Results: It was determined that the severity of low back pain at birth in pregnant women in the ISWI, SSWI, placebo and control groups differed between the groups and the lowest pain severity belonged to the ISWI group (p=0.048). Pregnant satisfaction was found higher in the ISWI group than in the other groups and there was a significant difference between the other groups (p=0.012). Additionally, there were no significant difference in the vital signs, newborn APGAR score and duration of labour women between the groups (p=0.468, p=0.100, p=0.346, respectively). Conclusion: The study proved SWI is an effective method for reducing low back pain at birth, increasing pregnant satisfaction of pregnant. Also, it was determined that SWI has no negative effect on vital signs of pregnant women and newborn APGAR scores. The ID method has also been proven to be more effective than the SC method. Pregnant women who have birth pain, it is recommended that the use of SWI should be generalized, which is simple and economic.