İlk ekibin görev ve sorumlulukları
  1. Tez No: 638624
  2. Yazar: MEHMET MURAT KÖSEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN YALÇIN SARIBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Olay yeri, ilk ekip, ilk ekibin görev ve sorumlulukları, kontrol formu, ateşli silah, patlama, yangın, Crime scene, first responders, tasks and responsibilities of the first responders, checklist, firearms, explosion, fire
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Olay Yeri İnceleme ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bir suç olayının meydana geldiği bilgisi alındıktan sonra olaya ilk müdahale eden ekibe ilk ekip ismi verilmektedir. Olay yerine genellikle en yakın kolluk kuvveti ekibi intikal etmektedir. Bu ekip karakol ya da devriye asayiş ekiplerinde çalışan personel olabileceği gibi olayın oluş biçimi ve durumuna göre farklı birimlerde çalışan personel de olabilmektedir. Olay yeri inceleme ekiplerinin olay yerine intikaline kadar olan süre içerisinde, olayın gerçekleştiği andaki gibi muhafaza edilmesi, gerekli emniyet ve güvenlik tedbirlerinin alınması; olayın oluş şekli, mağdur, fail ve olay yeri ilişkisinin ortaya çıkartılabilmesi için temel gerekliliklerdendir. Bu nedenle olay yerine giden ilk ekibin olay yeri ve delilleri en iyi biçimde koruyacak şekilde tedbirler alması büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla çalışmada ilk ekibin görev ve sorumluluklarını yerine getirirken dikkat edilmesi gereken hususlara yönelik genel bir kontrol listesi oluşturulmuştur. Kontrol listesi oluşturulurken mevzuat hükümleri ve literatür bilgisinden yararlanılarak temalar ve sorular belirlenmiştir. Altı farklı tema için toplam 40 soru hazırlanmıştır. İlk ekip kontrol listesinde olay, adres, tarih ve saat, hava durumu, ekip kodu bilgisi de dahil edilmiştir. Ayrıca olay yerinde ilk ekibin sıklıkla karşılaştığı olay türlerinden olan ateşli silahlarla işlenen suçlar, ölüm olayları, şüpheli paket ve patlama olayları ve yangın olayı içinde toplamda 55 sorudan oluşan olay türüne bağlı dört adet kontrol listesi hazırlanmıştır. İlk ekibin adli vakalara müdahaleleri esnasında dikkat edecekleri hususların kolay hatırlanması ve müdahale esnasında eksik kalan hususlar olup olmadığının gözden geçirilebilir olması amacıyla hazırlanan kontrol formları ile ilk ekip olarak görev yapacak personelin bilgilerine katkı sağlanması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The team that first arrives and responds to the scene after receiving the information that a crime has occurred is called first responders. Usually, the closest law enforcement force arrives at the scene. This team may consist of the staff working in the police station or patrol security service, or it may include personnel working in different units depending on the event itself and conditions of the event. Until the crime scene investigation team arrives, preservation of the crime scene and taking necessary safety and security measures are among the basic requirements to unearth the relationship between the occurrence of the event, victim, perpetrator, and crime scene. For this reason, measures taken by the first responders arriving at the scene are of great importance in protecting the scene and the evidence well. For this purpose, in the study, a general checklist was created for the issues to be considered while performing the tasks and responsibilities of the first responders. While creating the checklist, themes and questions were determined by making use of legislative provisions and the literature. A total of 40 questions were prepared for six different themes. The checklist of first responders also included information about the case, address, date and time, weather conditions, and team code. Besides, four checklists consisting of a total of 55 questions based on the type of the case which first responders often encountered at the crime scene such as gun violence, death, suspicious packages, and explosions were prepared. With the checklists prepared to help first responders to easily remember issues to be considered during responding to forensic cases and review whether there were any missing points, this study aimed to contribute to the knowledge of the personnel serving as first responders.