Türkiye fındık piyasasında lisanslı depoculuk sisteminin değerlendirilmesi
The consideration of licensed warehousing system in Turkey hazelnut market
- Tez No: 638768
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNCEKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Fındık Ürünü, Fındık Piyasası, Lisanslı Depoculuk Sistemi, Ürün Senedi, Ürün Borsası, Hazelnut Product, Hazelnut Market, Licensed Warehousing System, Warehouse Receipt, Commodity Exchange
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Lisanslı Depoculuk Sistemi (LDS) ve sistem ile bağlantılı olan ticaret borsaları ya da belirli emtiaların alım satım işlemleri üzerine uzmanlaşmış Ürün İhtisas Borsaları, özellikle dayanıklı ve bu nedenle depolanmak için uygun olan tarım ürünleri piyasalarının dönüşümü ve gelişimi için önerilen önemli yapısal unsurlardandır. Depoculuk sistemi istenilen yapı, kalite, miktar ve özellikte ürüne ulaşım şeklini dönüştürmekte, ürün borsaları da bu ürünlerin pazarlanmasını, alım satımını kolaylaştırıcı platformların oluşmasına neden olmaktadır. Ülke örneklerinden de yola çıkılarak gerçekleştirilen bu yapılar ve yapıların sağladığı avantajlar sonucunda Türkiye'de de ilk olarak hukuki boyutta daha sonraki yıllar ise fiziki olarak faaliyete geçici adımlar atmıştır. Dayanıklı tarım ürünleri piyasalarında LDS ve sisteme entegre yapıların dönüştürücü olacağı, sistemin özellikle dünya üretiminde önemli bir yere sahip olduğumuz fındık ürünü için verilen öneriler arasında ilk sırada yer aldığı bilinmektedir. Bu nedenle çalışmada, LDS için 2005'ten bu yana Türkiye'de gerçekleşmiş gelişmeler incelenmiş, özellikle fındık piyasasının sisteme entegrasyonu için neler yapıldığı araştırılmıştır. Uygulamalar fındık üretim hacminin ufak bir kısmını oluştursa da entegrasyon için yeni adımlar atılmış ve yapılar oluşturulmuştur. Tarım piyasasında sistemin kapsamı genişletilmek istenmekte ancak fındık özelinde özellikle üretici tarafının çoğunlukla küçük ölçekli olması, yıllar içerisinde piyasa aktörlerin geliştirdiği informel ilişkiler, uzun yıllar piyasada kamu müdahalesinin etkili olması ve bunun yarattığı alışkanlıklar gibi unsurların çok önemli olduğu ve bunların incelenerek politika üretilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Licensed Warehousing System (LWS) and commodity exchanges that specialize in trading of especially agricultural products are important structural factors that are recommended. Therefore, these are an important determinant for the transformation and development of agricultural products markets that are particularly durable and can be stored. The warehousing system transforms the way of accessing the desired structure, quality, quantity, and feature to the durable agricultural products. The commodity exchanges lead to the creation of substructure that facilitates the marketing and trading of these products. Evaluation of the examples of other countries and the advantages of these structures, Turkey first took steps in the legal dimension and then in the physical dimension. In durable agricultural products markets, LWS and system-related structures are thought to be transformative. And so the system ranks first among the recommendations given for the hazelnut product which our country has an important place in world production. For this reason, in the study, the developments that have taken place for LWS in Turkey have been examined. Besides, the processes for the integration of the hazelnut market into the system have been investigated. Although the executions constitute a small part of the hazelnut production volume, new steps have been taken for integration and structures have been created. The scope of the system is intended to be expanded in the agricultural market, but there are various situations in the hazelnut market. These are factors such as the producer is largely small in scale, informal relations developed by market actors over the years, the public intervention in the market for many years, and the habits created by this. These determinations are very important and it has been concluded that policy should be produced by examining them.