Çocuk yoğun bakım ünitesindeki hastane enfeksiyonları
Nosocomial infections in pediatric intensive care unit
- Tez No: 638839
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NÜKHET ALADAĞ ÇİFTDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi, hastane enfeksiyonu, sürveyans, Pediatric Intensive Care Unit, hospital infection, surveillance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışmamızda Çocuk Yoğun Bakım Ünitemizde yatan hastalar geriye dönük incelenerek hastane enfeksiyonlarının sıklık ve hızlarının saptanması, etken mikroorganizmaların ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Trakya Üniversitesi Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde Ocak 2014- Haziran 2019 tarihleri arasında 48 saatten uzun süre yatan hastalar geriye dönük incelenmiştir ve hesaplamalarda Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi kriter ve formülleri kullanılmıştır. Toplam 725 hastada, 6846 hasta gününde, toplam 49 hastane enfeksiyonu saptanmıştır. Hastane enfeksiyonu hızı %6,76 olarak bulunmuştur. 29 invaziv araç ilişkili hastane enfeksiyonu saptanmıştır. Ventilatör kullanım oranı %38, ventilatör ilişkili pnömoni hızı 1000 girişimsel araç gününe 11,19, santral venöz kateter kullanım oranı %40, santral venöz kateter ilişkili hastane enfeksiyonu hızı 1000 girişimsel araç gününe 0,73, üriner kateter kullanım oranı %26, kateter ilişkili üriner sistem enfeksiyonu hızı 1000 girişimsel araç gününe 0,56 olarak bulunmuştur. En sık görülen etkenler sırasıyla Acinetobacter baumannii (%37), Pseudomonas aeruginosa (%16,6), Klebsiella pneumoniae (%16,6), Escherichia coli (%9,2) olarak saptanmıştır. Çocuk Yoğun Bakım Ünitemizin hastane enfeksiyonu hızları diğer ülkelerle kıyaslandığında gelişmiş ülkeler düzeyinde bulunmuştur. Bu çalışma, sürveyansın hastane enfeksiyonlarını belirleme ve önlemedeki önemini vurgulamıştır. Hastane enfeksiyonu oranlarımızı daha da düşürmek için kontrol ve önleme stratejilerimiz üzerinde yapacağımız çalışmalar devam edecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the incidence and rate of hospital infections, and to determine the susceptible microorganisms and antibiotic susceptibilities by examining the patients hospitalized in our Pediatric Intensive Care Unit retrospectively. Patients who were hospitalized for more than 48 hours between January 2014 and June 2019 at Trakya University Hospital Pediatric Intensive Care Unit were examined retrospectively and criteria and formulas for Centers for Disease Control and Prevention were used in calculations. A total of 49 hospital infections were detected in 6825 patient days in a total of 725 patients. Hospital infection rate was found to be 6,76%. 29 invasive device related hospital infections were detected. Ventilator usage rate was 38%, ventilator associated pneumonia rate was found to be 11,19 per 1000 interventional device days, central venous catheter usage rate was 40%, central venous catheter related hospital infection rate was found to be 0,73 per 1000 interventional device days and urinary catheter usage rate was 26%, catheter related urinary tract infection rate was found to be 0.56 per 1000 interventional device days. The most common factors were Acinetobacter baumannii (37%), Pseudomonas aeruginosa (16,6%), Klebsiella pneumoniae (16,6%), Escherichia coli (9,2%), respectively. The hospital infection rates of our Pediatric Intensive Care Unit were found at the level of developed countries when compared to other countries. This study emphasized the significance of surveillance in identifying and preventing hospital infections. We will continue to work on our control and prevention strategies to further reduce our hospital infection rates.