60+ tazelenme üniversitesi öğrencilerinin başarılı yaşlanma durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of successful aging status of 60+ refresher university students
  1. Tez No: 638895
  2. Yazar: BURHAN BUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÜŞAN ÖZGÜN BAŞIBÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Halk Sağlığı, Sosyoloji, Geriatrics, Public Health, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: tazelenme üniversitesi, başarılı yaşlanma, sağlıklı yaşam, tazelenme university, successful aging, healthy life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu araştırma 60 + Tazelenme Üniversitesi (TAÜ) öğrencilerinin başarılı yaşlanma parametrelerinden olan; sağlıklı yaşam biçimi ve sorunlarla mücadele etme durumunu değerlendirmek ve başarılı yaşlanma durumunu ortaya koymak, değişkenlerin sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma evreni Akdeniz Üniversitesi bünyesinde bulunan TAÜ okuyan öğrencilerin arasından olasılıklı olmayan kartopu örneklem yöntemi ile seçilmiş olan 270 ve TAÜ okumayan 270 kişiye anket yöntemi ile uygulama yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak kullandığımız anket formunda; sosyo-demografik özellik bilgi formu ve Başarılı Yaşlanma Ölçeği yer almıştır. Elde edilen verilere Kolmogorov Smirnov normallik testi uygulanarak normal dağılım göstermediği saptanmıştır (p < 0,05). Toplanan verilerin analizine Mann Whitney U ve Kruskal Wallis varyans analizi yapılmıştır. Bulgular: TAÜ okuyan katılımcıların yaş ortalaması 66.3 'tür.Yaşlıların %48,9'u 60-65 yaş aralığında olup, yaşlıların eğitim düzeyleri göz önüne alındığında üniversite mezunlarının oranı %43,3'tür. Başarılı yaşlanma ölçeğine ilişkin katılımcılardan TAÜ okuyanların ortalaması 57,64' dür. TAÜ okumayan katılımcıların yaş ortalaması 66,6 dır. Yaşlıların %44,1'i 60-65 yaş aralığında olup yaşlıların eğitim düzeyleri göz önüne alındığında lise mezunlarının oranı %37,4'tür. Başarılı yaşlanma ölçeğine ilişkin katılımcılardan TAÜ okumayanların ortalaması 27,30'dur. Sonuç: Yaşlıların başarılı yaşlanma ölçeğine ilişkin genel puan ortalamasına bakıldığında TAÜ okuyan yaşlı bireylerin TAÜ okumayanlara göre yüksek düzeylere daha yakın olduklarını görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The research is one of the successful aging parameters of 60+ Tazelenme University (TAÜ) students; It aims to evaluate the state of struggling with healthy lifestyle & problems, and to reveal the successful aging status, to determine the relationship of variables with their socio-demographic characteristics. Method: The research universe was applied to the 270 people who were selected by the non-probable snowball sampling method among the students studying at TAÜ within Akdeniz University, and to 270 people who did not study at TAÜ, using a survey method. The data collection tool used in the survey form; socio-demographic feature information form and Successful Aging Scale. It was found that the data obtained did not show normal distribution by applying Kolmogorov Smirnov normality test (p < 0.05). Mann Whitney U and Kruskal Wallis variance analysis was performed to analyze the collected data. Results: The research universe was applied to the 270 people who were selected by the non-probable snowball sampling method among the students studying at TAÜ within Akdeniz University, and to 270 people who did not study at TAÜ, using a survey method. The data collection tool used in the survey form; socio-demographic feature information form and Successful Aging Scale. It was found that the Kolmogorov Smirnov normality test did not show normal distribution (p < 0.05). Mann Whitney U and Kruskal Wallis variance analysis was performed to analyze the collected data. Conclusion: When the general average score of the elderly about the successful aging scale is analyzed, it is seen that the elderly individuals who study at TAÜ are closer to higher levels than those who do not study at TAÜ.