Sistemik inflamatuar yanıt sendromu tanılı hastalarda kan lipid profilinin prognoza etkisi
The effect of blood lipid profile on prognosis in patients with systemic inflammatory response syndrome
  1. Tez No: 638894
  2. Yazar: DİLARA KOVANCI YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BERNA ANIL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SIRS, Sepsis, HDL, LDL, Total cholesterol, VLDL, Prognosis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada sistemik inflamatuvar yanıt sendromu tanılı çocuklarda kan lipit profilinin hastalığın şiddeti ve prognozla ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çocuk Acil Servisine başvuran ve hastaneye yatırılan 1 ay - 18 yaş arası SIRS/Sepsis tanılı olgular dahil edildi. Hastaların yatışında yaş, cinsiyet, boy, kilo, yatış tanısı, altta yatan hastalıkları, malnutrisyon durumu, yatışın ilk ve 3. günü lökosit, trombosit, c-reaktif protein, prokalsitonin, biyokimyasal parametreleri ve lipit profili ölçülerek kaydedildi. Çocuk yoğun bakım ünitesine yatışı yapılan hastaların Pediatrik Mortalite İndeksi (PIM) skoru, Pediatrik Mortalite Riski (PRISM) skoru, Pediatrik Lojistik Organ Yetmezliği (PELOD) skoru hesaplandı, vazoaktif ilaç kullanma durumu, mekanik ventilasyon desteği durumu, mekanik ventilasyon süresi, yoğun bakım yatış süresi kaydedildi. Tüm hastaların hastane yatış süresi, sağkalım veya ölüm durumu kaydedildi. Bulgular: Toplam 82 sepsis tanılı hasta ( ortanca: 22 ay maks: 204 ay; min: 1,5ay; çeyrek değerler aralığı (ÇDA): 8,8-48 ay; %56,1 erkek, %43,9 kız) çalışmaya dahil edildi. Olguların 22'inde (%26,8) malnutrisyon vardı. Olguların 29'u (%35,4) çocuk yoğun bakıma yattı. İki hasta kaybedildi (% 2,4). İlk ve 3. gün CRP ile HDL arasında negatif korelasyon saptandı (0.gün r:-0,232 p: 0,036; 3. gün r:-0,307 p: 0,013). İlk ve 3. gün prokalsitoninle trigliserit arasında pozitif korelasyon saptandı. İlk ve 3. gün prokalsitoninle HDL arasında negatif korelasyon saptandı. İlk gün prokalsitoninle VLDL arasında negatif korelasyon, 3. gün prokalsitoninle VLDL arasında pozitif korelasyon saptandı. İlk gün trigliserit ile PIM ve hastanede yatış süresi arasında pozitif korelasyon saptandı. İlk gün VLDL ile PIM, yoğun bakım yatış süresi, hastane yatış süresi arasında pozitif korelasyon saptandı. İlk gün LDL ile PRISM arasında pozitif korelasyon, 3. gün HDL ile hastanede yatış süresi arasında negatif korelasyon saptandı. Yoğun bakıma yatanlarda ilk gün kolesterol daha düşük saptandı. Malnutrisyon ile lipit profili arasında bir ilişki tespit edilemedi. Sonuç: Çalışmamızda HDL düzeyinin akut inflamasyonda düşük olduğunu, yükseldikçe hastane yatış süresinin kısaldığını bulduk. Düşük kolesterolün yoğun bakıma yatış için bir risk faktörü olabileceğini saptadık. Trigliserit yüksekliğinin hastalık şiddeti ve prognozla ilişkili olabileceğini tespit ettik. LDL'nin hastalık şiddeti ile, VLDL'nin hastalık şiddeti ve prognozla ilişkili olabileceğini bulduk. Anahtar kelimler: SIRS, Sepsis, HDL, LDL, Total kolesterol, VLDL, Prognoz
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to evaluate the relationship between blood lipid profile and disease severity and prognosis in children with systemic inflammatory response syndrome. Materials and methods: Patients between 1 month and 18 years diagnosed with SIRS / Sepsis who were admitted to the Pediatric Emergency Department at Tepecik Training and Research Hospital and who were hospitalized were included in the study. Age, gender, height, weight, hospitalization, underlying diseases, malnutrition status, first and third day of leukocyte, platelet, c-reactive protein, procalcitonin, biochemical parameters and lipid profile were measured and recorded. Pediatric Mortality Index (PIM) score, Pediatric Mortality Risk (PRISM) score, Pediatric Logistics Organ Failure (PELOD) scores were calculated for patients hospitalized in the pediatric intensive care unit, vasoactive drug use status, mechanical ventilation support status, mechanical ventilation time, intensive care hospitalization duration was recorded. Hospital stay, survival or death status of all patients were recorded. Results: A total of 82 patients diagnosed with sepsis (median: 22 months max: 204 months; min: 1.5 months; interquartile values (IQR): 8.8-48 months; 56.1% boys, 43.9% girls) were included. 22 (26.8%) of the cases had malnutrition. 29 (35.4%) of the cases were admitted to the intensive care unit. Two patients died (2.4%). There was a negative correlation between CRP and HDL on the first and third days (day 0 r: -0,232 p: 0,036; day 3 r: -0,307 p: 0,013). There was a positive correlation between procalcitonin and triglyceride on the first and third days. On the first and third days, a negative correlation was found between procalcitonin and HDL. On the first day, there was a negative correlation between procalcitonin and VLDL, and on the 3rd day, a positive correlation between procalcitonin and VLDL. On the first day, there was a positive correlation between triglyceride and PIM and length of hospital stay. On the first day, there was a positive correlation between VLDL and PIM, intensive care hospital stay, and hospital stay. On the first day, a positive correlation was found between LDL and PRISM, and on the third day, there was a negative correlation between HDL and length of hospital stay. Cholesterol was found to be lower on the first day in the intensive care unit. No relation was found between malnutrition and lipid profile. Conclusion: In our study, we found that HDL levels were low in acute inflammation and hospital stay time was shortened as it increased. We found that low cholesterol may be a risk factor for admission to intensive care and high triglyceride levels may be related to disease severity and prognosis. We also found that LDL may be related to disease severity and VLDL to disease severity and prognosis.