Opportunities and challenges of federalism in Somalia
Somali'de federalizmin fırsatları ve zorlukları
  1. Tez No: 638946
  2. Yazar: FUAD MOHAMUD NOR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MARCO BOSCHELE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Federalizm, Somali, Fırsatlar, Zorlukları, Federalism, Somalia, Opportunities, Challenges
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Somali'de, Somaliland, Puntland, Jubaland, Gal-mudug, Güneybatı ve Hirshabelle gibi altı ayrı federal bölgeye ayrılmıştır. Ülkenin bazı bölgelerinde özerk hükümete rağmen, federalizmin sonuçları anlaşılmalıdır. Bu nedenle, çalışma Somali'deki federalizmin fırsatlarını ve zorluklarını araştırmıştır. Bu tezin ana hedefi Somali'deki federalizmin fırsatlarını ve zorluklarını incelemek, Somali halkına hangi hükümet yapısının uygun olduğunu anlamaktır. Bu çalışma esas olarak Somali'deki federalizmin fırsatlarını ve zorluklarını tespit etmede ve ayrıca federalizm hakkında ek bilgilere katkıda bulunmada önemli bir rol oynamaktadır. Araştırmacı Somali Federal Hükümeti'nin 2004 ve 2020 yılları arasında bir örnek olay incelemesi olan Somali'deki federalizmin fırsatları ve zorluklarına odaklandı, bu zaman kapsamı araştırılan soruna yeterli bilgi sağlamaktadır. Araştırmanın hedef kitlesi hükümet yetkilileri, politikacılar, kabile büyükleri, öğrenci ve aydınlara odaklanmaktadır. Kabul edilen anket ile veri toplamak için kullanılan araştırmacı, toplanan veriler tablo haline getirilmiş ve sosyal bilimciler (SPSS 20.0) sürümü için istatistiksel paket kullanılarak elektronik olarak işlenmiştir. Çalışma sonuçları, en fazla yanıt verenin Somali'deki federalizm fırsatlarından tarafsız olduğu ve bu hedef için ortalama 3.22 endeksi ile sonuçlandığı sonucuna varmıştır. Ek olarak, araştırmacı Somali'deki federalizm fırsatlarının gerekli olmadığını açıkça ortaya koymuştur. Öte yandan, katılımcıların çoğu Somali'deki federalizmin zorluklarına önemli ölçüde katılmış, bu da 3.58'in bu hedefi için ortalama bir endekstir. Ayrıca, federalizmin zorluklarının fırsatlarından daha büyük olduğunu ortaya çıkmıştır. Araştırmacı, Somali halkının güç dağılımı, federalizmin yol açtığı doğal kaynaklar ile ilgili çatışmayı azaltmak ve aynı zamanda federal hükümet ve federal üye devletler arasında siyasi diyalog, uzlaşma süreci kurmak için federalizm hakkındaki bilgilerinin artırılmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
Somalia is divided into six separate federal regions such as Somaliland, Puntland, Jubaland, Gal-mudug, Southwestern and Hirshabelle. Despite autonomous government in some parts of the country, the consequences of federalism need to be understood. Therefore, the study explored the opportunities and challenges of federalism in Somalia. The main objective of this dissertation was to examine the opportunities and challenges of federalism in Somalia, to understand which government structure suitable to Somali people. This study mainly plays an important role in identifying the opportunities and challenges of federalism in Somalia and also contributing to additional knowledge about federalism.The researcher focused on the opportunities and challenges of federalism in Somalia, a case study of the Somali Federal Government (2004-2020), this time scope provides sufficient information to the problem under investigation. The target population of the study focus on the government officials, politicians, tribe elders, student and intellectuals. The researcher used for the collecting data through adopted questionnaire, the collected data were tabulated analyzed and processed electronically using statistical package for social scientists (SPSS) version 20.0. The study results concluded that the most respondent were neutral from opportunities for federalism in Somalia, resulting in a mean index for this objective of 3.22. Additionally, the researcher has explicitly revealed that the opportunities for federalism in Somalia are not necessary. On the other hand, the most respondents were significantly agreed the challenges of federalism in Somalia, resulting in a mean index for this objective of 3.58. It was also, revealed that the challenges of federalism are greater than its opportunities. The researcher recommends to increase the knowledge of Somali people about the federalism to decrease conflict related the distribution of power, natural resources caused by federalism and also to establish political dialogue, reconciliation process between federal government and federal member states.