الأوامر والنواهي المتعلقة بذات النبي عليه الصلاة والسلام
Hz. Peygamber'in (S.A.V) şahsına ilişkin emirler ve nehiyler: Usûlî bir yaklaşım - The orders and prohibitions related to thecharacter of the Prophet himself PBUH.
- Tez No: 638967
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN YİĞİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Emirler, Nehiyler, Peygamberin Şahsı, Peygamberin Hakları, The Orders, Prohibitions, The Prophet Himself, The rights of the Prophet
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu çalışmada Hz. Peygamber'in ümmeti üzerindeki hukuku konusu ele alınıp incelenmiştir. Çalışmamızda deliller eşliğinde sunmaya çalıştığımız bu konu daha önce bu şekliyle incelenmiş değildir. Konuyla ilgili parça halindeki bilgiler Kadı Iyaz'ın eş-Şifa'sında, Keza Siyer, Hasâis ve Şemâil kitaplarında yer almıştır. Değişik kaynaklarda parça halinde bulunan bu bilgileri belli bir sistem halinde aktarmaya çalıştık. Tezde yer alan nebevi hakları iki başlık halinde ele aldık: Hz. Peygamber'in zatına ilişkin emirler, Hz. Peygamber'in zatına ilişkin nehiyler. Toplamda ise tez bir giriş ile üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde konuyla ilgili ana kavramlar tanımlanmıştır. Birinci Bölümde; Hz. Peygamber'in (aleyhissalatu vesselam) kişiliği konusu ele alınmıştır. Alt başlıklar olarak şu konulalar incelenmiştir: Hz. Peygamber'in kişiliğinden maksat, Hz. Peygamber'in Kur'an'daki kişiliği; Delâilü'n-Nübüvve, Şemâil, Fıkhu's-Sire ve İslam tarihi kaynaklarında kişiliğine dair bilgiler… İkinci Bölümde;“Hz. Peygamberin Kişiliğiyle İlgili Emirler”başlığını taşımakta olup burada, Müslümanların Hz. Peygamberin şahsiyeti karşısında amel ve itikad bakımından nasıl bir tavır almak gerektiği incelenmiş, hangi tavırların vacip, müstehap, mendup veya mübah olduğu örneklerle açıklanmıştır. Üçüncü bölümde;“Hz. Peygamberin Kişiliğiyle İlgili Nehiyler”başlığı altında ise Hz. Peygamberin zatına ve manevi şahsiyetine yönelik olarak yasaklanan veya hoş karşılanmayan söz ve hareketler incelenmiş, bunlardan hangilerinin kişiyi küfre götürdüğü, hangilerinin günah olduğu veya hoş olmadığı belirtilmiştir. Araştırmanın sonunda ise bu meselenin en belirgin sonuçlarının yanı sıra ilim talebelerinin yararlanabileceği bazı önemli tavsiyelerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is written to throw a light on an important object which is the rights of the prophet PBUH over his nation. The research has handled some of these rights, and studying the evidences mentioned about this object in a fundamental and jurisprudential study, particularly this section has not been examined before in such way, except the provisions of jurisprudence as mentioned in the Book“Al-Shefa”written by Al QADI IYAD, May Allah have Mercy on him, and some provisions which are distributed in the books of the prophet's biography, characteristics and attributes. I have extrapolated the prophet's rights over his nation, and I have attempted to collect most of them under two main divisions: the orders and the prohibitions. Therefore, the research is entitled according to that by the orders and the prohibitions that related to the character of the prophet himself PBUH. Thus, the research is consisted of an introduction including the introduction about the terms of the title, and three parts. The first part is entitled according to the character of the prophet himself PBUH, and it contains the following studies: the character of the prophet himself (its conception and comprehensiveness), the character of the prophet himself in the Holy Qur'an, through the signs of the prophethood, through the prophet's noble attributes and good characteristics, through the jurisprudence of the prophetic biography, and through the historical chronology of the prophet's life events. The second part is entitled: the orders related to the character of the prophet himself PBUH. This parts includes the following researches: What must we do towards the prophet practically. What rights do the prophet have over us regarding the belief. What is desirable for us to do towards the prophet PBUH. What is permitted for us to do towards the prophet PBUH. The third part is entitled“The prohibitions related to the character of the prophet himself PBUH”. It includes the following researches: the prohibitions that turn the committer into disbeliever, the prohibitions that make the doer sinful, and the prohibitions that lead to disliked act in case they are done. The conclusion of the research has mentioned the most important results of it, as well as some important recommendations scholars may benefit from them.