Orhan Mithat Barbaros'un hayatı eserleri sanatı
Orhan Mithat Barbaros' life works art, master thesis
  1. Tez No: 638980
  2. Yazar: SÜMEYYE AYDİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYLAN ABİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Milli Edebiyat Dönemi, roman, hikâye, sosyal ve bireysel konular, Orhan Mithat Barbaros, National Literature Period, novel, story, social and individual threads, Orhan Mithat Barbaros
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Orhan Mithat Barbaros, yazdığı hikâye ve romanlarıyla Milli Edebiyat Dönemi içerisinde yer alır. Buna karşılık literatürde pek de söz edilmez. Bu çalışmada edebiyat tarihlerinde bahsedilmeyen Orhan Mithat'ın roman ve hikâyeleri yapı ve izleksel kurgu açısından incelenir. Böylece literatürdeki söz konusu boşluk doldurulur. Çalışma üç bölümden oluşur. Birinci bölümünde, Orhan Mithat Barbaros'un hayatına ayrılır. İkinci bölümlerde yazarın eserleri ve edebi şahsiyeti üzerinde durulur. Çalışmanın üçüncü bölümünde, Orhan Mithat Barbaros'un Latin alfabesine aktarılan Şişli Hayatı ve Aşk İhtiyacı eserleriyle beraber Osmanlı Türkçesinde kalan diğer 6 eseri yapı ve izlek bakımından incelenir. Eserler üzerinde yapılan incelemelerin yanı sıra kurmaca yapıyı oluşturmaya yardımcı olan siyaset, psikoloji, sosyal, felsefe ve tarih gibi disiplinlerin edebi metinlerdeki görünümleri de değerlendirme bağlamına katılır. Bireylerde görülen aşk, cinsellik, özseverlik, kendini gerçekleştirme, nefret gibi izleklerle beraber yanlış Batılılaşma, yozlaşma gibi sosyal izleklere de değinilerek değerlendirme yapılır. Sonuç kısmında Orhan Mithat Barbaros'un avukatlıktan yazın hayatına geçerken yaptığı atılımlara ve yazar ile bu çalışma alanıyla ilgili kaynakçalara yer verilir.
Özet (Çeviri)
Orhan Mithat Barbaros, with his stories and novels, stands in National Literature Period. On the other hand, there is not much place of him in the literature. In this study novels and stories of, Orhan Mithat which were not mentioned in literature histories, are examined in terms of structure and fiction's topic. Thus, the gap in the literature is filled. The study consists of three parts. In the first part, is seperated to Orhan Mithat Barbaros' life. The second chapter"s focus on the author's works and literary personality. In the third part of the study, his works of Şişli Life and Love need which are transferred to the Latin Alphabet ,together with the other 6 who remained in Ottoman Turkish, his work is examined in terms of structure and style. Besides the studies on the works In addition, politics, psychology, social, philosophy and the appearance of disciplines, such as history, in literary texts have examined also ;Like love, sexuality, selflessness, self-realization, hate seen in individuals social scopes such as wrong westernization and corruption evaluation is made. As a result, Orhan Mithat Barbaros passed from lawyer profession to an author's life. The references he made and the bibliographies related to this field of study and the author are included.