Political and legal status of the Caspian Sea: The position of the Republic of Kazakhstan in regard to the Caspian Sea
Hazar Denizi'nin siyasi ve hukuki statüsü: Kazakistan Cumhuriyeti'nin Hazar Denizi sorununa karşı tutumu
  1. Tez No: 639034
  2. Yazar: NURGUL ZAINULLINA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHLİKA ÖZLEM ULTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hazar Denizi, yasal statü, uluslararası deniz hukuku, Kazakistan, petrol ve doğal gaz, the Caspian Sea, legal status, international law of the sea, Kazakhstan, oil and gas complex
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
1991 yılına kadar Hazar Denizi bölgesinde iki ülke vardı: Sovyetler Birliği ve İran. Ancak, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra iki ülke yerine dünya siyasi haritasında beş ülke ortaya çıktı: Azerbaycan, İran, Kazakistan, Türkmenistan ve Rusya. Bu gerçek bölgedeki durumu önemli ölçüde karmaşıklaştırdı, çünkü her ülke kendi çıkarlarını gözetti ve Hazar Denizi sınırlandırılmasında ilkelerine göre ısrar etti. Yirmi yıllık müzakerelerden sonra, kıyı devletleri, şu anda beş ülkeden dördü tarafından onaylanan Hazar Denizi'nin Hukuki Statüsü Sözleşmesi'ni geliştirmeyi başarabildi. Ancak, bu Sözleşme kıyıdaş ülkeler arasındaki tüm yanlış anlamalara son verebilir mi? Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde coğrafya tarihi ve Hazar Denizi'nin fiziksel özellikleri incelenmektedir. Çalışmanın ikinci bölümü, daha sonra Hazar Denizi'nin durumunu etkileyen tarihi yönleri ele almaktadır. Üçüncü bölümde, kıyı ülkelerinin yaklaşımlar ve Hazar Denizi'nin Hukuki Statüsüne dair mevcut Sözleşmeyi kabul etmeyi amaçlayan eylemler ayrıntılı olarak incelenmektedir. Çalışmamızın son bölümünde ise Kazakistan'ın bu konudaki yaklaşımı, ilgi alanları ve bu bölgedeki diğer gelişme beklentileri detaylı olarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Until 1991 there were two countries in the Caspian Sea region: the Soviet Union and Iran. However, after the collapse of the Soviet Union, instead of two there were five countries that appeared on the world political map: Azerbaijan, Iran, Kazakhstan, Turkmenistan and Russia. This fact significantly complicated the situation in the region, as each of the countries pursued its own interests and insisted on the Caspian Sea delimitation according to their principle. After twenty years of negotiations, the littoral states could manage to develop the Convention on the Legal Status of the Caspian Sea, which at the moment has been ratified by four out of five countries. However, could this Convention put an end to all misunderstandings between riparian countries? This study consists of four chapters. The first chapter examines the history of geography and the physical features of the Caspian Sea. The second chapter of the study considers historical aspects that subsequently influenced the status of the Caspian Sea. The third chapter examines in detail the approaches of the coastal countries, as well as the actions that were aimed at adopting the current Convention on the Legal Status of the Caspian Sea. In the final chapter of our work, Kazakhstan's approach to this issue, its interests, as well as further development prospects in this region are examined and studied in detail.