Diyârbekirli Mehmet Said Paşa'nin Mirâtü'l-İber adlı eserinin 8. cildinin transkribi ve değerlendirilmesi
- Tez No: 757276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SALİH ERPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Said Paşa, Mir'âtü'l-İber, El-Cezîre, Diyarbekir, Hamdaniler, Mervaniler, Samaniler, Eyyubiler, Selçukîler, Moğollar ve Batınilik, Sa'îd Pasha, Mir'âtü'l-İber, Al-Cezîre, Diyârbekir, Hamdanis, Mervânîs, Samanis, Ayyubids, Seljuks, Mongols and Bâtınîds
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
13. yüzyılın sonlarına doğru kurulan Osmanlı Devleti ile ilgili bilgilere ancak 15. yüzyılda ulaşabilmekteyiz. Bu durum tarih yazıcılığının ancak bu dönemde başladığının göstergesidir. 15. yüzyılla beraber gerek Osmanlı Devleti ile ilgili gerekse diğer devletler ve dünya tarihi niteliğinde eserler verildiğini görmekteyiz. Tez konumuz olan Diyârbekirli Said Paşa'nın Miratü'l-İber adlı eseri de bir dünya tarihi niteliğinde olup XIX. yüzyılda yazılmış bir eserdir. İnsanlık tarihinin başlangıcından ortaçağ İslam dünyasının anlatıldığı bir dönemi kapsamaktadır. Transkribtini yaptığım sekizinci ciltte Cezire bölgesi esas alınarak bölgede kurulan İslâm devletleriyle bu devletlerin coğrafi yapıları ve tarihçesi ve diğer devletlerle olan mücadeleleri anlatılmaktadır. Bu dönemde Oğuz'lar bölgeye göçleri, Haçlı Seferleri ve Moğol istilâsı ve Batıni Tarikatının Diyarbakır ve çevre bölgelerin tarihi üzerindeki etkileri ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
We can attain information about the Ottoman Empire, which was established towards the end of the 13th century, only in the 15th century. This is an indication that historiography started only in this period. The situation mentioned here is only an indicator of historiography in this situation. With the 15th century, it is seen in some states and world history features related to the Ottoman Empire. The work of Sa'îd Pasha from Diyarbakır (as known Diyârbekirli) called Miratü'l İber, which is the subject of the thesis, is also a world history, in addition, it is a work of the century. It covers a period from the beginning of human history to the medieval Islamic world. In the eighth volume, which I have transcribed, the geographical structures and history of the Islamic states established in the region and their struggles with other states are explained on the basis of the Cezîre region. In this period, the invasion of the region by the Oguz, the Crusades and the Mongol invasion, and the demolition and destruction caused by the Bâtınî Sect to Diyarbakir and the sûrrounding regions are explained in detail.