Diyârbekirli Sa'id Paşa-Mir'âtü'l-İber 5. cilt (İnceleme-metin-dizin)
Diyârbekirli Sa'id Paşa-Mir'âtü'l-Iber 5. volume (Review-text-index)
  1. Tez No: 659757
  2. Yazar: FATMA TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TANYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sa'id Paşa, Mir'âtü'l-İber, Tarih, İnceleme, Metin, Sa'id Pasha, Mir'âtü''l-Iberian, History, Examination, Text
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Diyarbakır'da yetişen meşhur ilim adamlarından biri olan Sa'id Paşa, sanatkâr bir aileye mensup olup, kâtiplik, mutasarrıflık gibi değişik devlet hizmetlerinde bulunan önemli bir şahsiyettir. Sa'id Paşa resmi görev dışında tarihçi bir kimliğe sahip olmakla birlikte şiir ve belagat alanında yazdığı eserlerle öne çıkmıştır. 19. yüzyılda dünya tarihini konu edinen Diyarbakırlı Sa'id Paşa'nın Mir'âtü'l-İber adlı dokuz ciltlik eseri dünya tarihi mahiyetinde bir eserdir. Sa'id Paşa'nın Mir'âtü'l-İber adlı eseri, bir dünya tarihi olmasının yanı sıra Anadolu medeniyeti, İslam medeniyeti ve yerel bölge ile ilgili bilgiler vermektedir. Bu çalışma Sa'id Paşa'nın Mir'âtü'l-İber adlı eserinin beşinci cildini kapsamakta ve beşinci cildin konusu olan Peygamber Efendimizin hayatı hakkında önemli bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
Sa'id Pasha, one of the famous scientists who grew up in Diyarbakır, belongs to an artist family and is an important person in different government services such as clerk and mutasarriflik. Although Sa'id Pasha has a historian identity other than official duty, he has come to the fore with his works in poetry and eloquence. The five-volume work Mir'âtü'l-İber by Diyarbakırlı Sa'id Pasha, which focused on world history in the 19th century, is a work of world history. Sa'id Pasha's work titled Mir'âtü'l-Iberi provides information about Anatolian civilization, Islamic civilization and the local region as well as being a world history. This study covers the fifth volume of Sa'id Pasha's Mir'âtü'l-Iberian and gives important information about the life of our Prophet, who is the subject of the fifth volume.