Türkiye'de para politikası duruşunun ölçülmesi: Sıralı probit yaklaşımı
Turkey on the measurement of monetary policy stance: Ordered probit approach
- Tez No: 639129
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN TETİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: TCMB, Politika Duruşu, Geleneksel Para Politikası, Geleneksel Olmayan Para Politikası, CBRT, Policy Stance, Traditional Monetary Policy, Non-Traditional Monetary Policy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) için bir para politika duruş endeksi türeterek, TCMB' nin açık enflasyon hedeflemesine geçtiği dönem sonrası politika davranışını tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Türetilen bu politika duruş endeksi TCMB' nin geleneksel ve geleneksel olmayan para politikası araçlarının etkinliğini de yansıtmaktadır. Böylece politika duruş endeksi ile bu araçların kullanıldığı dönemler arasında TCMB' nin politika davranışının farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmektedir. Sonuçlar, farklı dönemler için TCMB' nin politika davranışının değiştiğini göstermektedir. Özellike TCMB' nin geleneksel dönemde geleneksel olmayan döneme göre daha ihtiyatlı bir politika duruşunu sergilemiştir. Çalışmada ayrıca TCMB' nin politika duruşunun enflasyon, çıktı ve döviz kuru değişkenlerine ilgili dönemlerde verdiği tepkiler incelenmiştir. Bulgular TCMB' nin, geleneksel dönemde enflasyon ve döviz kuruna anlamlı tepki verdiği, geleneksel olmayan dönemde ise sadece döviz kuruna anlamlı tepki verdiği yönündedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to predict the policy behavior of the Central Bank of the Republic of Turkey(CBRT) after the open inflation target period by deriving a monetary policy stance index for the CBRT. This derived policy stance index also reflects the effect of the CBRT's traditional and non-traditional monetary policy instruments. Thus, it examined whether the policy stance index and the CBRT's policy behavior differ between the periods in which these tools used. The results show that the CBRT's policy behavior changed during these periods. In particular, it exhibited a more cautious policy stance in the traditional period compared to the non-traditional period of the CBRT. In this study, the responses of the CBRT's policy stance to the inflation, output, and exchange rate variables during these periods examined. The findings indicate that the CBRT responded significantly to inflation and exchange rates in the traditional period, while in the non-traditional period it only responded significantly to the exchange rate.