Tedarik zincirinde blokzincirin kalite fonksiyon yayılımıyla 3PL şirketlerinde incelenmesi
The evaluation of the blockchain in supply chain at 3PL companies with quality function deployment
  1. Tez No: 639149
  2. Yazar: GÖKHAN KIRBAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA TEKTAŞ SİVRİKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Blokzinciri Teknolojisi, Tedarik Zinciri, Lojistik, Kalite Fonksiyon Yayılımı (KFY), Blockchain Technology, Supply Chain, Logistics, Quality Function Deployment (QFD)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Tedarik zinciri ve lojistik iş akışı süreçlerinin yönetimi zincirdeki paydaşlar ve işlemlerin artmasından dolayı giderek daha da karmaşık bir hale gelmektedir. Bununla birlikte, tüketicilerin taleplerinin sürekli değişmesi ile sektörde yaşanan gelişmeler esnek üretim ve tedarik zinciri konularının önemini de giderek artırmıştır. Ayrıca teknolojinin hızlı gelişimi de şüphesiz tedarik zincirinde köklü değişiklikler yapmakta ve klasik tedarik zinciri tanımlarını da değiştirmektedir. Bu çerçevede, tedarik zinciri ve lojistik sektörlerindeki işletmeler küreselleşmeye daha fazla odaklanmalı ve bilgi teknolojilerini hammadde tedariğinden başlayarak ürünlerin son tüketicilere ulaştırılması ve müşteri memnuniyeti sağlanılması süreçlerine kadar daha yoğun bir şekilde kullanarak iş süreçlerine entegre etmelidirler. Yıkıcı bir teknoloji olarak tanımlanan ve merkeziyetsizlik, dağıtık defter teknolojisi, eşler arası ağ, değişmezlik gibi çekirdek özelliklere sahip olan blokzinciri teknolojisinin tedarik zinciri ile lojistik sektörleri için bahsedilen dijital belge ve işlem yönetimi ihtiyaçlarına çözümler sunabileceği düşünülmektedir. Ele alınan çalışmada blokzinciri teknolojisinin tedarik zinciri ve lojistik süreçlerin yerine getirilmesinde kullanılmasına dair kapsamlı araştırmalar ve analizler yapılmıştır. Bu kapsamda tedarik zinciri ve lojistik sektörleri için bütünleşik hizmetler sunan Üçüncü Parti Lojistik (3PL) işletmeler çalışmanın uygulama tarafı olarak belirlenmiştir. Çalışmanın uygulama ve araştırma kısmında öncelikle 3PL müşteri gereksinimleri belirlenmiş ve 3PL işletmelerle gerçekleştirilen görüşmelerde müşteri gereksinimlerinin önem seviyelerinin ağırlıklandırılması istenmiştir. Ardından blokzinciri teknolojisinin fonksiyonellik açısından teknik özellikleri belirlenerek blokziinciri üzerine çalışmalar yapan teknoloji şirketleri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın metodoloji kısmında ise uygun araştırma yöntemleri belirlenmiş ve bu kapsamda 3PL işletmelerin müşteri gereksinimlerinin karşılanması için blokzinciri teknolojisinin teknik özelliklerinin kullanılmasına yönelik Kalite Fonksiyon Yayılımı (KFY) kapsamında kalite evi tasarlanmıştır. Kalite evi kapsamında müşteri gereksinimlerinin önem seviyelerinin ağırlıklandırılması için Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak tasarlanan kalite evinden ve hesaplanan teknik önem derecelerinden yola çıkarak blokzinciri teknolojisinin 3PL işletmelerin iş akışı süreçlerinde kullanılmasına yönelik sektörel bir teknoloji yol haritası oluşturulmuş ve derinlemesine analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The management of supply chain and logistics workflow processes is becoming increasingly complex due to the increase in stakeholders and transactions in the chain. Therefore, developments in the sector with the ever-changing demands of consumers have increased the importance of flexible production and supply chain issues. In addition, the rapid development of technology undoubtedly makes radical changes in the supply chain and changes the classical supply chain definitions. In this context, businesses in the supply chain and logistics sectors should focus more on globalization and integrate their business processes with more intensive use of information technologies, from raw material supply to the delivery of products to end consumers and customer satisfaction. It is thought that blockchain technology, which is defined as a disruptive technology and has core features such as decentralization, distributed ledger technology, peer-to-peer network, invariance, can provide solutions to the mentioned digital document and transaction management needs for the logistics sector. In this study, extensive researches and analyzes were conducted on the use of blockchain technology in the supply chain and in the implementation of logistics processes. In this context, Third Party Logistics (3PL) companies that provide integrated services for the supply chain and logistics sectors have been identified as the implementation side of the study. In the application and research part of the study, primarily 3PL customer requirements were determined and the importance levels of customer needs were emphasized in the interviews with 3PL companies. Then, the technical features of blockchain technology in terms of functionality were determined, and semi-structured interviews were held with technology companies working on blockchain. In the methodology part of the study, appropriate research methods were determined and within this scope, a house of quality was designed within the scope of Quality Function Deployment (QFD) to use the technical features of blockchain technology to meet the customer needs of 3PL companies. Analytical Hierarchy Process (AHP) method was used to weight the importance levels of customer needs within the scope of the house of quality. As a result, a sectoral technology road map has been created and in-depth analyzes have been made for the use of blockchain technology in the workflow processes of 3PL firms based on the designed the house of quality and the calculated technical importance levels.