Gerilla pazarlama uygulamalarının tarihsel gelişimi üzerine bir inceleme: Türkiye'deki örnekler
A study on the historical development of guerrilla marketing practices: Examples in Turkey
- Tez No: 639152
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM KOÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: gerilla, pazarlama, gerilla pazarlama, Guerilla, marketing, guerilla marketing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Pazarda kalıcı olmak ve rakiplerle mücadele edebilmek için çeşitli pazarlama faaliyetlerine başvuran firmalar artık geleneksel pazarlama faaliyetlerinden çıkıp farklılık yaratan etkinliklere yönelmektedir. Tüketiciler de istek ve ihtiyaçlarının karşılanmasının ötesine geçip tüketimlerinde keyif, ilgi çekicilik, farklılık, heyecan ve akılda kalıcı deneyim yaşamayı aramaktadırlar. Tüketicilerin bu beklentilerini karşılamak için firmalar daha önce denenmemiş olanın peşine düşüp farklı, etkili ve düşük bütçeli pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.“Gerilla Pazarlama Uygulamalarının Tarihsel Gelişimi Üzerine Bir İnceleme: Türkiye'deki Örnekler”adlı bu çalışmada, Türkiye'deki en başarılı gerilla pazarlama etkinlikleri tarihsel olarak incelenmiş; Türkiye'de yapılan gerilla etkinliklerinde görülen değişim ve gelişimin tarihsel olarak ortaya koyulması amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni bu alanda yapılan tüm gerilla pazarlama etkinlikleri olarak belirlenmiş, örneklem olarak 2009-2018 yılları arasında ödül alan 25 etkinlik seçilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden örnek olay incelemesi kullanılmıştır. Gerilla pazarlama gün geçtikçe daha da yaratıcı ve daha fazla kişiye ulaşabilen etkinliklere dönüşmüştür. Çalışmanın sonucunda tüm etkinliklerde gerilla pazarlama yaratıcı, eğlendirici, mutlu edici gibi olumlu duygular üzerine kurulduğu görülmektedir. Literatürün aksine örneklerin tümü büyük markaların etkinliklerinden oluşmaktadır. Ayrıca tüm tanımlarda düşük bütçeli olarak yer alan gerilla pazarlamanın maliyeti yapılan etkinliklerin kapsamına göre değişmekte ve büyük bütçeli de yapılabilmektedir. Etkinlikler yalnızca kamusal alanlarda değil artık sanal ortamlarda da olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Companies that apply various marketing activities to struggle with competitors and to be permanent in the market are turning to activities which make difference instead of traditional marketing activities. Consumers go beyond mere fulfillment of their needs and expectations and they seek pleasure, being worth of interest, difference, excitement and a purpose to live memorable experience. In order to respond to such expectation by consumers, companies have been performing different, efficient and low-budget activities, in pursuit of the non-experienced. Titled as“A Review of the Historical Development of Guerilla Marketing Practices: Examples in Turkey”, this study examines the best guerilla marketing activities in Turkey in chronological order with the purpose of setting forth the changes and progress of the guerilla activities in Turkey throughout history. The population of the study was set as all activities in this field. The sample of study consists of 25 activities chosen as the best carried out between 2009 and 2018. Among qualitative research methods, case study was used as a method in the research. Guerrilla marketing has increasingly turned into a set of more creative and more accessible activities. The study gives the conclusion that guerilla marketing awakens positive feelings in people such as creativity, amusement, and happiness. Contrary to the literature, all of the examples consist of activities of big brands. In addition, the cost of guerrilla marketing, which is included in all definitions with low budget, varies according to the scope of the activities and can be done with a large budget, as well. Events take place not only in public spaces but also in virtual environments.