İhsan Şerif Saru'nun hayatı ve cumhuriyetin ilk yıllarında ilköğretim tarih eğitimine katkısı
The life of İhsan Şerif Saru and his contribution to primary history education in the first years of republic
  1. Tez No: 639158
  2. Yazar: RESUL SİNAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER BAŞKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet, İhsan Şerif Saru, Tarih, Tarih Öğretimi, Tarih Ders Kitapları, Republic, İhsan Şerif Saru, History, History Teaching, History Textbooks
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın yapılma nedeni eğitim tarihimize yarım asırlık hizmetlerinin yanında Osmanlı İmparatorluğunun yıkılışına ve Cumhuriyetin kuruluşuna şahit olan ve bu tecrübelerini genç nesillere aktarmak amacıyla Cumhuriyet döneminde ilkokul tarih kitapları yazarlarından olan İhsan Şerif Saru'nun o dönemde yazdığı eserleri hakkında bilgi verilecektir. Bu çalışmada genel anlamıyla bakıldığında Cumhuriyetin ilk yıllarında müfredatlara bağlı olarak ders kitaplarında da mühim değişikler yapılmıştır. Birçok alanda değişikliler olmuş İhsan Şerif Bey bu değişikliklere diğer alanlarda olduğu gibi tarih eğitimi alanında da birlikte hareket etmiştir. Bu çalışmamızda İhsan Şerif Bey (Saru) Cumhuriyetin ilk yıllarında tarih eğitimindeki katkıları ortaya konmaya çalışılacak tarih eğitimine katkısı incelenecektir. Cumhuriyet dönemi ilkokul tarih ders kitapları ile günümüz sosyal bilgiler ders kitapları karşılaştırılmıştır. Çalışmada nitel veri yaklaşımı kullanılmış ve yöntem olarak ise araştırmada tarihsel yöntem kullanılmıştır. Yapılan araştırmada yöntem olarak tarihsel yöntem kullanıldığından araştırmanın veri kaynakları; 1923'ten günümüze yayınlanmış tarih ders kitapları, Türk eğitim tarihi üzerine yapılan araştırmalar, Tarih öğretimi ve programları üzerine yazılan eleştiri veya açıklayıcı nitelikteki eserler incelenecektir. Tarih ders kitapları incelenirken tarihsel yöntem içinde yer alan dokuman analizi (belgesel tarama) tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Cumhuriyetin ilk yıllarında İhsan Şerif Bey (Saru)'in tarih eğitimine katkıları ortaya konacak ve sosyal bilgilerle ilişkisi ders kitabı ve müfredat bakımından ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The reason for this study will be given information about the works written by İhsan Şerif Saru, who witnessed the collapse of the Ottoman Empire and the establishment of the Republic, as well as half a century of services in our education, and who was one of the writers of primary school history books in the Republican era in order to transfer these experiences to the younger generations. In this study, in the general sense, significant changes were made in the textbooks in the first years of the Republic, depending on the curricula. Ihsan Şerif Bey, who had changes in many fields, acted together with these changes in the field of history education as in other fields. In this study, the contribution of İhsan Şerif Bey (Saru) to history education in the first years of the republic will be tried to reveal. Elementary school history textbooks in the Republican period and today's social studies textbooks were compared. Qualitative data approach was used in the study and historical method was used in the research. Since the historical method is used as a method in the research, the data sources of the research are; History textbooks published since 1923, research on Turkish education history, criticism or explanatory works on history teaching and programs will be examined. While analyzing history textbooks, the document analysis (documentary scanning) technique, which is included in the historical method, was used. As a result of the research, the contributions of İhsan Şerif Bey (Saru) to history education in the first years of the republic will be revealed and its relationship with social studies will be discussed in terms of textbooks and curricula.