Geri Dön

Bir sorunsal olarak Abdullah Cevdet, Ziya Gökalp ve Erol Güngör'de Batılılaşma

Westernization as a problematic by Abdullah Cevdet, Ziya Gökalp and Erol Güngör

  1. Tez No: 639163
  2. Yazar: ŞEYMA ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170

Özet

Türkiye'nin özellikle son birkaç yüzyıllık dönemi, Batılılaşma hareketleri kapsamında, daha önce benzeri görülmemiş bir hızda artış göstermiş bir döneme karşılık gelmektedir. Osmanlı Devleti'nin yıkılış döneminde reform anlayışıyla başlayan süreç, Cumhuriyet dönemiyle inkılap düşüncesine evrilerek devam etmiş olan Batılılaşma arzusu, bugün güncelliğini korumaya devam etmektedir. Ancak henüz kesin bir başarı sağlandığı söylenemez. Bu çalışma Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan süreçte Türk sosyal bilimler alanında özgün duruşlara sahip Abdullah Cevdet'in, Ziya Gökalp'in ve Erol Güngör'ün Batılılaşma sorunsalı kapsamındaki fikirleri ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, bugüne kadar tartışılma kabiliyetini koruyan Batılılaşma anlayışının, üç düşünür çerçevesinde incelenerek Batılılaşma sorunsalına çözüm bulunup bulunamayacağını sorgulamaktır. Düşünürler ve eserleri hakkında literatür taraması yapılarak ve Batılılaşma kapsamında kendi eserleri incelenerek gerçekleştirilen bu çalışma da, her biri farklı dönem ve çizgileri temsil eden üç Türk aydınının Batılılaşma sorunsalına yaklaşım tarzları ve önerdikleri çözümlerin mercek altına alınması amaçlanmaktadır. Bu üç düşünür, fikirleriyle yaşadıkları dönemin sorunlarına çare olmaya çalışmıştır. Bu nedenle birbirlerinin kronolojik olarak devamı niteliği göstermektedir. Bu inceleme, dünden bugüne değişen ve gelişen tarihi süreç üzerinden fikirleri görerek, bugüne cevap bulabilmek için bir yol gösterici niteliğindedir. Türkiye'nin Batılılaşmaya dair içinde bulunduğu sorunların çözümleri büyük ölçüde geçmişinde saklıdır. Dolayısıyla, bu üç düşünür de Türkiye'nin Batılılaşma sürecini anlayabilmek adına bize ışık tuttuğu bu kapsamda söylenebilir.

Özet (Çeviri)

Last few hundred years of Turkey correspond to a period which has never demonstrated an unprecedented increase before in terms of Westernization movements. The process, which started with reform concept in demolishment period of Ottoman Empire and continued to desire of Westernization by evolving into idea of revolution, still continues to be relevant. However, it cannot be said that a certain success has been achieved yet. In this study, ideas of Abdullah Cevdet, Ziya Gökalp and Erol Güngör, who have genuine stances on Turkish Social Sciences in the period from Ottoman Empire to Republic of Turkey, on westernization problem are discussed. The hypothesis of the study is to question whether a solution can be found to the problem of Westernization, which has remained debatable until now, within the framework of the ideas of these three thinkers. In this study, which is conducted by reviewing the literature on thinkers and their work as well as examining the their own work on westernization scope, manners of approaching and proposed solutions of these three thinkers who represents different periods and lines are aimed to be scrutinized. These three thinkers tried to resolve the problems that are encountered on their period with their ideas. Therefore, it shows the continuation of each other chronologically. This study constitutes as a guide to find the answer to the present by seeing the ideas through the historical process that has changed and developed from past to today. Solutions to the problems that Turkey faces belonging to Westernization lies largely beneath Turkey's past. These three thinkers shed light to us to understand the process of Turkey's Westernization process.

Benzer Tezler

  1. Geç Roma tarih yazımında Hunlar: Batı Avrasya'da Erken Türk varlığı

    The Huns in Late Roman historiography Early Turkic existence in the Western Eurasia

    ABDULLAH ÜSTÜN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    TarihAnkara Üniversitesi

    Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ABDULLAH GÜNDOĞDU

    PROF. DR. TURHAN KAÇAR

  2. Yeni kamu işletmeciliği yaklaşımının yerel yönetimler üzerine yansımaları

    Local approach to new public management reflections on managements

    ÖMER ABDULLAH YÜCEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Kamu YönetimiKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

    Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HAKAN CANDAN

  3. İşletmeleri dönüştürme aracı olarak pazarlama miyopisinin stratejik değerlendirilmesi: Türkiye Tekstil işletmelerinde araştırma

    Strategic evaluation of marketing myopia as a means of businesses transformation: research in Turkey Textile businesses

    ABDULLAH BAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    İşletmeSüleyman Demirel Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. GÜRCAN PAPATYA

  4. Modern bir barınma sorunsalı: Dünyada ve Türkiye'de ev-olmayanlar

    A modern dwelling problematic: Non-homes of the world and Turkey

    BANU ÖZKAZANÇ DİNÇER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    MimarlıkHaliç Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ JÜLİDE ERDİNÇ

    PROF. DR. ABDULLAH UĞUR TANYELİ

  5. Sanatsal yaratma sürecinde bir yöntem 'deneyim olarak sezgi'

    A method in the process of artistic creation 'intuition as experience'

    MUSTAFA KARAÇAVUŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Güzel SanatlarErciyes Üniversitesi

    Resim Ana Sanat Dalı

    DOÇ. DR. AYGÜL AYKUT