Üst GİS kanamasıyla acil servise başvuran hastalarda MPV, PDW, RDW, PCT ve N1R değerlerinin mortalite ve prognozu öngörmedeki yeri
The role of MPV, PDW, RDW, PCT and N1R in predicting mortality and prognosis in patients who admitted emergency departmant with upper gastrointestinal bleeding
  1. Tez No: 639210
  2. Yazar: REMZİ ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÜSTÜNDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: GİS kanama, NLR, MPV, PDW, RDW, GIS bleeding, NLR, MPV, PDW, RDW
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Akut üst GİS kanamaları; özefagus üst kısmından, duodenumda treitz ligamentinin sınırını belirlediği kısma kadarki gastrointestinal kanamaları içerir. Üst GİS kanamasının kliniği asemptomatik gaitada gizli kan tablosundan; melena, hematemez ve eşlik eden hipovolemik şok tablosuna kadar uzanan geniş bir yelpazeyi içerir Üst GİS kanamalı hastalar; halsizlik, baş dönmesi, solukluk, gibi şikayetler ile acil servise gelebilirler. Hastaların vitalleri ve laboratuar değerleri incelendiğinde ise taşikardi, hipotansiyon ve normokrom normositer anemi tespit edilebilir. Kanamaların çoğu tedaviye gerek olmadan durmaktadır. Endoskopi hem tanı ve tedavide kullanılmaktadır Endoskopik tedavi yöntemlerinin son yıllarda gelişmesi ile cerrahi tedavi seçeneği çok azalmıştır. Çalışmamız 1 Ocak 2016-1 Ocak 2019 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil servisine başvuran üst GİS kanamalı hastaların dosyaları hastane sisteminden geriye dönük incelenecektir. Olguların başvuru şikayetleri, klinik özellikleri, yapılan tetkikleri (laboratuvar, görüntüleme), konsültasyonları ve sonuçları, yatış ve mortaliteleri retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya 36 aylık dönemde toplam 375 hasta alınmıştır. Endoskopi yapılamayan hastalar, 18 yaşından küçük olanlar, travma öyküsü olanlar, hastane veri sisteminde sonuç ve bilgilerine ulaşılamayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Kriterleri sağlamayan hastalar dışlanınca 316 hasta ile çalışma tamamlandı.
Özet (Çeviri)
Acute upper GIS bleeding; It includes gastrointestinal bleeding from the upper part of the esophagus to the part where it determines the border of the treitz ligament in the duodenum. The clinic of upper GIS bleeding is asymptomatic stool from hidden blood table; melena contains a wide spectrum ranging from hematemesis to accompanying hypovolemic shock. Patients with upper GIS bleeding; They can come to the emergency room with complaints such as weakness, dizziness, paleness. When the vitals and laboratory values of the patients are examined, tachycardia, hypotension and normochrome normocytic anemia can be detected. Most bleeding stops without treatment. Endoscopy is used in both diagnosis and treatment With the development of endoscopic treatment methods in recent years, surgical treatment option has decreased a lot. Our study will examine the files of patients with upper GIS bleeding who applied to Dicle University Medical Faculty Emergency Department between 1 January 2016 and 1 January 2019 retrospectively from the hospital system. Application complaints, clinical features, investigations (laboratory, imaging), consultations and results, hospitalization and mortality of the cases were analyzed retrospectively. A total of 375 patients were included in the study over a 36-month period. In our study, patients under the age of 18, who could not be traumatized, endoscopy, and patients whose results and information were not available in the hospital data system were excluded from our study. When patients who did not meet the criteria were excluded, the study was completed with 316 patients.