Ceza infaz sisteminde denetimli serbestliğin koşullu salıverilme ile ilişkisi
The relation between probation and parole in penal system
- Tez No: 639216
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA RUHAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetimli Serbestlik, Koşullu Salıverilme, Topluma Yeniden Kazandırma, Ceza Adalet Sistemi, Ceza İnfaz Hukuku, Türk İnfaz Sistemi, Probation, Parole, Resettlement to Society, Turkish Penal Law, Criminal Justice System, Law on Criminal Execution, Turkish Penal System
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ceza infaz sistemlerinde en çok tartışılan konulardan biri hapis cezası yerine kişinin toplumdan uzaklaştırılmadan topluma yeniden kazandırılmasıdır. Uzun bir süre boyunca ceza kavramından suç faillerinin toplumdan uzaklaştırılarak demir parmaklıkların arasına kapatılması anlaşıldı. Oysa yapılan araştırmalar ve tüm dünyada yıllardır görülen alternatif uygulamalar göstermiştir ki etkili bir denetimle failin özgür olarak toplumun içinde olması daha olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Modern anlamdaki denetimli serbestlik uygulamalarının farklı hukuk sistemlerinde yaklaşık 150 yıldır uygulandığı bilinmektedir. Ülkemizde Osmanlı Devleti döneminden beri benzer sistemler uygulanmasına rağmen modern bir sisteme oldukça gecikmeli olarak, 2005 yılında yeni ceza mevzuatının yürürlüğe girmesiyle kavuşulmuştur. Denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme gibi kurumlardan faydalanma oranı hızla artarken cezaevi nüfusunun da hızla artmayı sürdürmesi sistemde tutarsızlıkların varlığını ve sistemin gerektiği gibi işlemediğini göstermiştir. Denetimli serbestlik ceza infaz sisteminin bir parçası da olsa aslında geniş bir uygulama alanı olduğundan ötürü başlı başına kendine özgü bir sistem olarak kabul edilmelidir. Denetimli serbestlik koşullu salıverilenler hakkında da uygulanabilmektedir, yani koşullu salıverme kurumu için tamamlayıcı bir rol üstlenmektedir. Her iki kurumun da topluma kazandırma ve suçu önleme amacını yerine getirilebilmesi için öncelikle uygun yasal zemin oluşturulmalı, sonrasında da etkili bir denetim mekanizması geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Resettlement to society instead of prison sentences has been one of the main discussion points of Law on Criminal execution. For a long time imprisonment has been a synonym for sanction. However many researches and alternative practices have shown that offenders who are freed with effective supervision can benefit from these implementations. Modern probation practices have been used for nearly 150 years in different law systems. Similar systems have been used in Turkey since the Ottoman Empire but a modern version of the system came into force in 2005 as part of the new penal codes. However there are many inconsistencies and complications in our“modern probation system”which is a part of our criminal justice system. Interestingly, penal institutions are more crowded despite probation and parole rates keep rising rapidly. This has shown that probation and parole systems didn't work as intended. Even though probation is a part of the penal system, probation shall be accepted as an independent system with a wide scope of application. Probation can be applied to parolees, meaning that it has a supplementary role when applied together. Both systems can effectively help offenders' resettlement to society with better legislations and proper supervision.