Exploring the project management capacity of small and medium-sized enterprises: A research on information technology companies in İzmir, Turkey
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin proje yönetimi kapasitesinin araştırılması: İzmir, Türkiye'de bilgi teknolojileri şirketleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 639217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKAY ÖZERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: küçük ve orta ölçekli işletmeler, Türkiye, proje yönetimi, bilgi teknolojileri, proje yönetimi kapasitesi, small and medium-sized enterprises, Turkey, project management, information technologies, project management capacity
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma İzmir, Türkiye'de Bilişim Teknolojileri (BT) sektöründeki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri (KOBİ) hedef alarak, KOBİ'lerdeki proje yönetimi kapasitesini araştırmayı amaçlamaktadır. Temel amaç, örneklem grubumuzda proje yönetimi yöntemlerinin uygulanmasını analiz etmektir. Yönetim sürecinin yanı sıra, derinlemesine hazırlanan mülakat soruları ve bu temel unsurların birbirleri ile etkileşimleri yardımıyla bu araştırma, teknik imkanları ve ekonomik fırsatları ortaya koymaktadır. Sadece bilişim sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'ler bu çalışmanın hedef kitlesi olarak belirlenmiş ve bir örneklem grubu oluşturulmuştur. Bu KOBİ'ler özellikle teknoparklarda ve iş merkezlerinde yer almaktadır ve internet araştırması sonucunda bulunup seçildiler. KOBİ'lere LinkedIn aracılığıyla ulaşıldı ve proje yöneticileri ya da girişimciler irtibat olarak seçildi. Araştırma hedefini açıklayan kısa bir özet doğrudan mesajla paylaşıldı ve olumlu geri dönüş yapan KOBİ'lerle görüşmeler planlanlandı. Veri toplama metodu olarak yüz yüze görüşme yöntemi seçildi ve mülakat yapılan yetkililerle doğrudan iletişim kuruldu. Yüz yüze mülakatlar sayesinde, ayrıntılı mülakat soruları gerektiğinde detaylandırılabildi ve yanlış anlama riski mümkün mertebe azaltıldı. KOBİ'lerde proje yönetimi süreci, şirketlerin organizasyon yapılarının detaylı incelenmesi ve karşılaştırılması ile analiz edilmektedir. Proje yönetimi sürecinden önce, KOBİ'lerin ve büyük ölçekli şirketlerin karşılaştırılmasıyla sorumlulukların veya rollerin dağılımı ele alınır. Bu karşılaştırmanın sonucnda elde edilen verilere göre, girişimcilere, şirket kuruluş aşamasında uygulayabilecekleri en ideal yöntemleri nasıl seçeceklerine dair yol gösterilmiştir. Proje yönetiminin geçmişten günümüze iş hayatında vazgeçilmez olduğu ve hangi alanlarda verimliliği doğrudan etkilediği konusunda ayrıntılı bir araştırma yapılmıştır. Bu çalışma aynı zamanda proje yönetim sürecinde hem şirket içerisinde hem de müşteri ve paydaşlarla iletişimde kullanılan dijital araçları inceler. En çok tercih edilen araçlar ve uygulamalar, özellikleri ve avantajları ile değerlendirilir. Buna ek olarak, istatistiksel sonuçlar girişimcilerin Türkiye ekonomisini doğrudan etkilediğini ve mali destek ve devlet teşvikleri alarak yeni istihdam fırsatları sunduğunu göstermektedir. Ayrıca, bu araştırmanın sonucu, bilişim sektöründeki KOBİ'lerin 21. yüzyılda teknolojinin öneminin farkında olduklarından yaygın olarak dijital araçlar kullandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims at investigating the capacity of project management in Small and Medium-Sized Enterprises (SMEs) by focusing on SMEs in the Information Technologies (IT) sector of Izmir, Turkey. The main objective is to analyze the implementation of project management principles in our sample group. Besides the management process, this research also reveals technical possibilities and economic opportunities through the prepared in-depth interview questions, and the interactions of these essential elements with each other. Only the SMEs working in the IT industry were picked as a target population of this study and a sample group was created. These SMEs are located especially in technoparks and business centers and a list was prepared based on the web search. SMEs were contacted via LinkedIn and project managers or entrepreneurs were selected as a contact. A short brief that explained the research objective was shared via direct message and interviews were scheduled with responding SMEs. The face-to-face interview was selected as a data collection method and it ensured direct communication with interviewees. Thanks to face-to-face interviews, the in-depth interview questions were able to clarify as may be required and the misunderstanding risk was reduced. The project management process in SMEs is analyzed with a detailed examination and comparison of the organizational structures of companies. Before the project management process, the distribution of responsibilities or roles is revealed by comparing SMEs and large companies. As a result of this comparison, guidelines are given on how entrepreneurs will choose the methods they need to apply during the establishment phase. A detailed explanation was provided on how project management is indispensable in business life from past to present and in which areas it directly affects efficiency. This study also examines the digital tools that are used in the project management process both internally and externally. The most preferable tools and applications are considered on a preferential basis by their features and benefits. In addition to that, statistical results show that entrepreneurs directly affect the Turkish economy and offer new employment opportunities by taking financial supports and government grants. Furthermore, the result of this research shows that SMEs in the IT sector widely use digital tools since they already realize the importance of technology in the 21st century.