Spatial constructions of identity: Anatolian Tahtaci communities
Kimliğin mekânsal inşası: Anadolu Tahtacıları
  1. Tez No: 639251
  2. Yazar: SELİN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜM BAYDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: mekânsal temsil, kimlik inşası, Tahtacı topluluklar, spatial representation, identity construction, Tahtacı communities
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez kimlik inşası ve temsil probleminin eleştirel analizi yoluyla kimlik, yetki ve mekân arasındaki çetrefilli ilişkiyi irdeler. Çağdaş eleştirel kuram kimlik kavramını toplumsal yapılarda değişen güç ilişkilerine bağlı olarak yönlendirilen ve yeniden üretilen sosyal bir inşa olarak açıklar. Kimliğin bir hayli değişken olan yapısından dolayı kimlik temsilleri özellikle kolektif kimlikler bağlamında sorunsallaşmaya açık bir konu olarak değerlendirilir. Bu teorik çerçeve içerisinde, Anadolu'da azınlık bir topluluk olarak süregelmiş Tahtacılar'ın kimlik inşası söylemsel, kurumsal ve mekânsal bağlamlarda incelenmiştir. Bu kimliğin güncel temsilleri sorunsallaşmaya açıktır çünkü kimliğin ana unsuru olan tahta işçiliği artık bu toplumla ilişkili değildir. Bu tezin odaklandığı konu Tahtacı kimliğinin birincil kategorisi olmaksızın ne şekillerde temsil edildiğidir. Kimlik ve mekânın müşterek inşalarının analizi Batı Anadolu Tahtacıları, onların kurumsal mekânları ve bu mekânlara içkin olan temsil araçları üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma Tahtacı kimliğinin mekânsal inşalarını eleştirel analiz yoluyla inceleyerek, bu inşaları kolektif kimliklerin temsil sorununa ilişkin güncel kuramsal tartışmalar içinde konumlandırmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
This thesis scrutinizes the complicated relationship between identity, power and space by means of a critical analysis of the construction of identity and the problem of representation. Contemporary critical theory explains the notion of identity as a social construction, which is manipulated and reproduced according to changing power relations in the social structures. Representations of identity is regarded as quite problematic, especially in the context of collective identity, as it has an erratic structure. Within this theoretical framework, identity construction of Tahtacı community, which has been a minority group in Anatolia, is examined in discursive, institutional, and spatial terms. Contemporary representations of their identity are problematic since the main component of the identity, which is woodworking, is no longer relevant to the community. The main focus of this thesis is on how Tahtacı identity is represented in the absence of its primary category. The analysis on the mutual constructions of space and identity is provided in terms of Tahtacı societies of Western Anatolia, their institutional spaces and the representational tools implicit to these spaces. Providing a critical analysis of the spatial constructions of Tahtacı identity, this study seeks to establish their identity constructions within contemporary theoretical debates on the problem of collective identity representation.