Prematüre retinopatisinde anestezi yönetimi: Yarı-kapalı sistemden yarı-açık sisteme geçiş derlenme sürecini etkiler mi?
Anesthesia management in premature retinopathy: Does the transition from a semi-closed system to a semi-open system affect the recovery process?
  1. Tez No: 639268
  2. Yazar: YMANALY DUISHOEV
  3. Danışmanlar: UZMAN GÜLSÜM OYA HERGÜNSEL, UZMAN İPEK BOSTANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ROP, prematüre, yarı-kapalı solunum devresi, yarı-açık(Mapleson D) solunum devresi, günübirlik anestezi, ROP, premature, half-closed breathing circuit, half-open (Mapleson D) breathing circuit, daily anesthesia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Prematüre retinopatisi (Retinopathy of Prematurity, PR), erken doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde görülen, retinal damarların anormal proliferasyonuna bağlı oluşan ve patogenezi tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Gelişmiş ülkelerde ROP ağırlıklı olarak 28 haftanın altında doğan pretermlerin sorunuyken, gelişmekte olan ülkelerde 34 haftaya kadar ağır ROP geliştiği bildirilmektedir. Prematüre Retinopatisinde Fundoskopi, Tonometri, Fundus Fluorescein Anjiyografisi gibi tanısal işlemler yapılmaktadır. Tedavide ise durdurucu antiVEGF enjeksiyonları, kriyoterapi veya Lazer Fotokoagülasyon uygulamaları yapılmaktadır. Tanı ve tedavi için gerçekleştirilecek işlemler sırasında hastanın hareketsizliğinin sağlanması amacıyla anestezi uygulanması gerekmektedir. Uygulanacak işleme göre sedoanaljeziden genel anesteziye uzanan çeşitli yöntemler olmasına rağmen anestezi yönetimi hakkında net bir görüş yoktur. Bu çalışmamızda, kliniğimizde prematüre retinopatisi nedeniyle muayene ve tedavi amacıyla anestezi uygulanan olgulardaki deneyimlerimizi retrospektif olarak inceleyerek, hastaların demografik, preoperatif özelliklerini ve intraoperatif anestezi yönetiminde derleme aşamasında kullandığımız yarı-kapalı (halka) ve yarı-açık (Mapleson D-Bain) devrelerinin derlenme süresine etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu çalışma Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Rop Tanı ve Tarama Tedavi Ünitesinde, hastanemiz etik kurulu onayı alındıktan sonra retrospektif olarak yapılmıştır. Çalışmamızda 0-5 yaş arası, işlem süresi>15 dk, ASA 1-2-3 sağlık düzeyinde ve havayolu yönetiminde LMA kullanılan 198 hasta dahil edildi. Hastaların preoperatif bulguları, intraoperatif anestezi yönetimi, postoperatif takip formları geriye dönük olarak incelendi. Hastalar uyanma aşamasında kullanılan solunum devre tipine göre 2 gruba ayrılmıştır; Grup 1(n=98): Yarı-kapalı devre, Grup 2(n=100): Yarı-açık (Mapleson D) devre. Bulgular: Her iki grubun preoperatif bulgularından doğum yaşı, güncel yaşı, güncel ağırlık, cinsiyet ve ek hastalıkları istatistiksel olarak benzerdi, sadece doğum ağırlığında Grup 1'de istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük değerler saptandı. İntraoperatif verilerden induksiyon süresi, intravenöz kanulasyon zamanı, kullanılan LMA boyutu ve işlem tipi açısından istatistiksel olarak benzerdi. İşlem süresi Grup 1'de daha kısa olmakla birlikte; MAC sıfırlanma zamanı, derlenme süreleri Grup 2'de istatistiksel daha kısa tespit edildi. Sonuç: Çalışmamıza göre intraoperatif dönemde uyanma aşamasında kullanılan yarı-kapalı solunum devresi ve yarı-açık solunum devresi kullanılan iki grup arasında derlenme süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Yarı-açık (Mapleson D) solunum devresinin yoğun sirkülasyon ile geçen pediyatrik günübirlik işlemlerde, hızlı derlenme sağlaması nedeniyle ameliyathane dışı anestezi uygulamalarında daha sık kullanılabileceğini düşünüyoruz. Bu konuda yapılacak geniş kapsamlı çalışmalar ile ameliyathane dışı anestezisinde kullanabilecek güvenli yöntemler hakkında daha fazla bilgi sahibi olunacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Premature retinopathy (Retinopathy of Prematurity, ROP) is a disease of preterm and low birth weight caused by abnormal proliferation of retinal vessels and its pathogenesis is not known exactly. In developed countries, ROP is predominantly a problem of preterms born below 28 weeks, whereas in developing countries, severe ROP is reported up to 34 weeks. In Premature Retinopathy, diagnostic procedures such as Fundoscopy, Tonometry, Fundus Fluorescein Angiography are performed. In treatment, stopping anti VEGF injections, cryotherapy or laser photocoagulation applications are performed. Anesthesia should be applied during the procedures to be performed for diagnosis and treatment in order to ensure patient immobility. According to the procedure to be applied, although there are various opinions ranging from sedoanalgesia to general anesthesia, there is no clear view about anesthesia management. In this study, we retrospectively analyzed our experience in patients who underwent anesthesia for examination and treatment due to premature retinopathy in our clinic, we aimed to investigate the effect, patient demographics, preoperative characteristics and intraoperative anesthesia management shake-up phase in our semi-enclosed use (ring) and semi-open (Mapleson D-Bain) the recovery time of the circuit. Material and methodology: This retrospectively study was performed at the Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, Rop Diagnosis and Screening Treatment Unit after obtaining the ethics committee approval from our hospital. In our study 198 patients between 0-5 years of age, procedure time> 15 minutes, ASA 1-2-3 health level and LMA in airway management were included. Preoperative findings, intraoperative anesthesia management, and postoperative follow-up forms were examined retrospectively. The patients were divided into 2 groups according to the type of breathing circuit used in the waking phase; Group 1 (n = 98): Semi-closed circuit, Group 2 (n = 100): Semi-open (Mapleson D) circuit. Results: The age, current age, current weight, gender and additional diseases were statistically similar from the preoperative findings of both groups, only in birth weight statistically significantly lower values were found in Group 1. From the intraoperative data, the induction time of intravenous cannulation, the LMA size used and the type of procedure was statistically similar in terms, although the processing time is shorter in Group 1; MAC reset time, recovery time was statistically shorter in Group 2. Conclusion: According to our study, a statistically significant difference was found between the two groups using the half-closed breathing circuit anf the half-open breathing circuit used during the awakening phase in the intraoperative period and the duration of recovery time from anesthesia. We think that the semi-open (Mapleson D) breathing circuit can be used more frequently in non-operating room anesthesia applications due to rapid recovery, in pediatric daily operations passing through intense circulation. With extensive studies on this subject, more information about safe methods that can be used in non-operating room anesthesia will be obtained.