Septorinoplasti hastalarının ve septorinoplasti isteği olmayan kişilerin nazal antropometrik nazal ölçümlerinin karşılaştırılması
A comparison of nasal anthropometric measurements in septorhinoplasty patiensts and volunteers without a request for septorhinoplasty
- Tez No: 639275
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BAHADIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: nazal antropometri, septorinoplasti, nasal anthropometry, septorhinoplasty
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada septorinoplasti isteği olan hastaların nazal antropometrik ölçümlerinin yapılarak fasiyal estetik analiz sonuçlarının, septorinoplasti isteğiolmayan kişilerin nazal antropometrik ölçümleri ve literatürde tanımlanan ideal nazal profil ölçümleri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif ve klinik çalışmada, Aralık 2019 – Mart 2020 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'na septorinoplasti isteği ile başvuran 38 kişiden oluşan hasta grubu ve nazal travma öyküsü ve septorinoplasti isteği olmayan 32 gönüllü kişi dahil edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, boy, kilo gibi demografik verileri kaydedilmiştir. Hastaların antropometrik nazal ölçümleri standart profil fotoğrafları ile hesaplanmıştır. Bu görüntüler kullanılarak, burun üzerindeki yumuşak dokudaki landmark noktalardan yararlanarak burun uzunluğu, interalar genişlik, interkantal mesafe, genişlik ve uzunluk oranı, nasofrontal ve nasolabial açı, nazal tip projeksiyonu ve nasofasiyal açı ölçümleri Rhinobase adlı programda hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen kişilerin 41'i erkek, 29'u kadın ve yaş ortalaması ise 27,6 yıl olarak saptanmıştır. Hasta grubunda nazal uzunluk 49,2±5,0 mm, interalar mesafe 36,0±3,7mm, interkantal mesafe 29,0±3,0 mm, genişlik/uzunluk oranı 0,73±0,06, nazofrontal açı ortalaması 151°±6,8°, nazolabial açı ortalaması 95,9°±15,2°, nazofasiyal açı ortalaması 29°±3,3°, tip projeksiyonu (Simon oranı) 0.55±0,13 olarak saptanmıştır. Kontrol grubunda ise nazal uzunluk 44,7±5,2 mm, interalar mesafe 37,2±2,2 mm, interkantal mesafe 31,0±2,5 mm, genişlik/uzunluk oranı 0,84±0,08, nazofrontal açı ortalaması 146°±5,7°, nazolabial açı ortalaması 104,8°±14,9°, nazofasiyal açı ortalaması 30,9°±3,2°, tip projeksiyonu (Simon oranı) 0,63±0,11 olarak saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre, septorinoplasti adaylarında, burun uzunluğu ve nazofrontal açı daha büyük, interalar mesafe, interkantal mesafe, nazolabiyal açı, nazofasiyal açı ve Simon oranı daha küçük saptanmıştır. Çalışmamızda, literatürde tanımlananın ideal nazal profil ölçümlerinin aksine, her iki grupta da interkantal mesafe ve interalar mesafenin eşit olmadığı görülmüştür. Nazolabial açı değerleri ise her iki grup için ideal nazal değerler içerisindedir. Nazofrontal açı ölçümü ise her iki grupta literatürde tanımlanmış ideal değerlerden daha büyük saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
A Comparison of Nasal Anthropometric Measurements in Septorhinoplasty Patiensts and Volunteers without A Request for Septorhinoplasty Aim: The aim of this study is to perform nasal anthropometric measurements of patients who have a request for septorinoplasty and to compare the results of facial aesthetic analysis with those who do not have a request for septorinoplasty and with ideal nasal profile measurements defined in the literature. Materials and Methods: In this prospective, clinical study, 38 patients who referred to Otorhinolaryngology outpatient clinic of Karadeniz Technical University, Faculty of Medicine between December 2019 and March 2020 with a request for aesthetic nose surgery and 32 volunteers without a history of nasal trauma and request for aesthetic nose surgery were enrolled. Demographic data of the patients including age, gender, height and weight were recorded. Anthropometric nasal measurements of the patients were calculated by using standard profile photographs. Using these images, nose length, interalar width, intercanthal distance, width and length ratio, nasofrontal and nasolabial angle, nasal tip projection and nasofacial angle measurements were calculated with the Rhinobase software program by using the surface soft tissue landmarks. Results: Forty-one patients of the study group were male, and 29 were female. The average age was 27.6 years. In the patient group, the average nasal length was 49.2 ± 5.0 mm, interalar width 36.0 ± 3.7 mm, intercanthal distance 29.0 ± 3.0 mm, width / length ratio 0.73 ± 0.06, nasofrontal angle 151 ° ± 6.8 °, nasolabial angle 95.9 ° ± 15.2 °, nasofacial angle 29 ° ± 3.3°, tip projection (Simon ratio) was 0.55 ± 0.13. In the control group, the average nasal length was 44.7 ± 5.2 mm , interalar width 37.2 ± 2.2 mm, intercantal distance 31.0 ± 2.5 mm, width / length ratio 0.84 ± 0.08, nasofrontal angle 146 ° ± 5.7 °, nasolabial angle 104.8 ° ±14.9 °, nasofacial angle 30.9 ° ± 3.2 °, tip projection (Simon ratio) was determined as 0.63 ±0.11. Conclusion: According to the results of our study, nasal length and nasofrontal angle were found to be larger, intercanthal distance, interalar width, nasolabial angle, nasofacial angle and Simon ratio were smaller in rhinoplasty candidates. In our study, unlike the ideal nasal profile measurements of the literature, intercanthal distance and interalar distance were not equal in both groups. Nasolabial angle values are within the ideal range for both groups. Nasofrontal angle measurement was found to be larger than the ideal values defined in the literature in both groups.