İç mekanlarda seramik malzemenin kullanım alanları
- Tez No: 639332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ DEMİRARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: İç mimarlık, mekân, seramik malzeme, ileri seramik teknolojisi, porselen, Interior architecture, space, ceramic material, advanced ceramic technology, porcelain
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Tarih öncesine dayanan seramiğin ana malzemesi kildir. Geçmiş uygarlıklarda, dini idollerden mimari elemanlara, kap-kacaklardan haberleşme tabletlerine, kandillerden daha birçok çeşitli kullanım alanına sahip olan seramik malzemesi ait olduğu döneme ve kültürel yaşamına ışık tutan bir malzemedir. Günümüzde ise iç ve dış mekânlarda yüzey kaplaması olarak, sağlık gereçlerinde, süs eşyalarında, tıp alanında, sanat alanında, elektrik ve manyetik alanında, uzay teknolojisinde, mobilyada ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Bu çalışmada, tarih öncesinden günümüze seramik malzemesinin kullanım alanlarına değinilmiştir. Seramik malzemesinin teknik özellikleri alt başlıklar halinde incelenmiş olup seramik ve porselen malzemesinin arasındaki farklar anlatılmıştır. Seramik malzemesinin çeşitli alanlarda kullanımı incelenmiştir. Özellikle mimari yapılarda kaplama malzemesi olarak kullanılan seramik, dayanıklılığı ve estetik açıdan tercih edilme sebebidir. Gelecekte seramik malzemesinin artık ileri teknoloji sayesinde kullanımı çeşitleneceği için özellikle mimari alanda sadece kaplama malzemesi olarak değil işlevsel ve estetik açıdan gelişimi incelenip örnekler üzerinden çalışmaya destek verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Clay is the main material of ceramic material that has been used since prehistoric times. Ceramic material, which has many different uses from religious idols to architectural elements, from pots and pans to communication tablets, from oil lamps, is a material that sheds light on the period and cultural life it belongs to. Today, ceramic material is used as a surface coating for indoor and outdoor use, in sanitary ware, ornaments, medicine, art, electrical and magnetic fields, space technology, furniture and many other fields. The usage areas of ceramic material from prehistoric to today are mentioned in this study. Technical properties of ceramic material are examined under sub-headings and the differences between ceramic and porcelain material are explained. The use of ceramic material in various fields has been studied. Ceramic, which is used as a coating material especially in architectural buildings, is the reason for its durability and aesthetic preference. Since the use of ceramic material will be diversified thanks to advanced technology in the future, the development of functional and aesthetic aspects, not only as a coating material, but also in the architectural field, has been examined and supported to work on samples.