Bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan kadın sağlık çalışanlarının human papillomavirus (HPV) ve HPV aşısı hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge and attitudes of female healthcare workers in a training and research hospital about human papillomavirus (HPV) and HPV vaccine
- Tez No: 639338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, human papillomavirüs, HPV aşısı, sağlık çalışanı, tutum, Attitude, healthcare worker, human papillomavirus, HPV vaccine, knowledge
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Human papillomavirüs (HPV) enfeksiyonu dünya genelinde en sık cinsel yolla bulaşan hastalıktır. HPV'nin yol açtığı serviks kanseri ise kadınlarda en sık görülen 3., en sık ölüme yol açan 4. kanserdir. Tarama programları ve HPV aşısı sayesinde serviks kanseri günümüzde önlenebilir bir hastalıktır. Sağlık sunucularının bilgi ve tutumu, toplumlarda aşılanma davranışı üzerinde önemli rol oynamaktadır. Çalışmamızda kadın sağlık çalışanlarının HPV enfeksiyonu ve HPV aşısı hakkındaki bilgi ve tutumlarını etkileyen faktörleri araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evreni İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmakta olan kadın hekim, hemşire ve ebelerden oluşmaktadır. Araştırmamız bir vaka-kontrol çalışmasıdır. HPV enfeksiyonu ile günlük pratiğinde sık karşılaşan kadın hastalıkları ve doğum, dermatoloji, enfeksiyon hastalıkları ve aile hekimliği branşlarında görev yapan kadın sağlık çalışanları vaka grubunu oluşturmaktadır. Diğer dahili, temel ve cerrahi branşlarda çalışan kadın sağlık çalışanları ise kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Gönüllü olduğunu beyan eden katılımcılara online anket yoluyla sosyodemografik verileri, HPV enfeksiyonu ve HPV aşısı hakkındaki bilgileri ve aşıya karşı tutumlarıyla ilgili sorular yöneltilmiştir. Bilgi düzeyi ve tutumlarını etkileyen faktörlerle ilgili çoklu analizler ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Verilerin analizinde SPSS v.21 programı kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık p0,05). Medyan görev süresi vaka grubunda 2,5 yıl (0-22), kontrol grubunda 3 yıldı (1-33) (p0,05). Vaka grubunun %17'si, kontrol grubunun %17,5'i HPV aşısı yaptırmıştı (p>0,05). Vaka ve kontrol gruplarının aşı yaptırma niyetlerinde farklılık izlenmedi (p>0,05). Her iki grup da en çok aşının pahalı olması nedeniyle aşı yaptırmıyordu (p>0,05). Kız ve erkek çocuklara HPV aşısı yapılması vaka ve kontrol gruplarında benzer şekilde onay aldı (p>0,05). Her iki grup da kız çocuklarını aşılamak konusunda daha istekliydi. Kız ve erkek çocukların aşılanmasında en büyük engeller yan etkilerle ilgili endişeler, aşının gereksiz bulunması ve aşı programında bulunmamasıydı. Sonuç: HPV ve HPV aşısı hakkındaki bilgi düzeyi ilgili branşlarda daha yüksek saptanmakla birlikte yeterli düzeyde değildir. HPV enfeksiyonu ve serviks kanseri farkındalığı tüm gruplarda yetersiz düzeydedir. Bu durum toplumda HPV aşısının yaygınlaşmasının önündeki en büyük engeldir. Sağlık çalışanlarına bu konuda daha fazla eğitim verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Human papillomavirus (HPV) infection is the most common sexually transmitted disease worldwide. Cervical cancer caused by HPV is the third most common cancer in women and the fourth most common cancer that causes death. Thanks to screening programs and HPV vaccine, cervical cancer is a preventable disease today. The knowledge and attitude of healthcare providers play an important role on vaccination behavior in societies. In our study, we aimed to investigate the factors that affect the knowledge and attitudes of women healthcare professionals about HPV infection and HPV vaccine. Materials and Methods: The universe of the research consists of female physicians, nurses and midwives working in Istanbul Research and Training Hospital. Our research is a case-control study. The group of women healthcare workers working in the branches of gynecology and obstetrics, dermatology, infectious diseases and family medicine, which frequently encounter HPV infection in their daily practice. Female healthcare professionals working in other internal, basic and surgical branches were considered as control groups. Participants who declared that they are volunteers were asked through socio-demographic data, information about HPV infection and HPV vaccine and their attitudes towards the vaccine through an online questionnaire. Multiple analyzes and comparisons have been made about the factors affecting their knowledge and attitudes. SPSS v.21 program was used to analyze the data. Statistical significance was accepted as p0.05). Median term of office was 2.5 years (0-22) in the case group and 3 years in the control group (1-33) (p0.05). 17% of the case group and 17.5% of the control group had HPV vaccine (p>0.05). There was no difference in the intentions of the case and control groups to have vaccination (p>0.05). The most common reason for both groups not being vaccinated was that the vaccine was expensive (p>0.05). HPV vaccination for their daughters and sons received similar approval in the case and control groups (p>0.05). Both groups were more eager to vaccinate their daughters. The biggest obstacles to vaccination for their children were concerns about side effects, thought that the vaccine is unnecessary and absence in the national vaccination program. Conclusion: Knowledge level about HPV and HPV vaccine is higher in related branches, but it is not sufficient. HPV infections and cervical cancer awareness are insufficient in all groups. This is the biggest obstacle to the widespread use of HPV vaccine in the community. More training should be provided to healthcare professionals on this issue.