Gaziantep mutfağında dürüm kültürünün yeri
The role of wrap culture in Gaziantep cuisine
- Tez No: 639361
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA YALINIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Mutfak, Kültürü, Dürüm, Ekmek, Gaziantep, Cuisine, Culture, Wrap, Bread
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kültürel alışkanlıklar ve yaşanılan coğrafyanın yeme içme kültürüne etkisi yadsınamaz. Ülke genelinde yoğun miktarda görülen ekmek tüketimi, Gaziantep ilinde de aynı derecede geçerlidir. Geleneksel bir alışkanlık olan yemekleri ekmekle tüketme, bir gereksinim haline gelmiştir. Bu araştırmada Gaziantep il merkezi, Şehitkâmil ve Şahinbey ilçelerinde ikamet eden kişiler ile dürüm algısı üzerine görüşmeler ve anketler yapılmış olup görüşme ve anketlerden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Gastronomi literatüründe yemekleri ekmeğe sararak yeme algısı üzerine yazılmış bir çalışma olmamasından dolayı, bu konu tercih edilmiştir. Bu çalışmayla Gaziantep mutfak kültüründe dürüm kültürünün varlığı incelenmiştir. Literatüre Gaziantep'in dürüm algısı hususunda katkıda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The effects of cultural habits and geography on food and beverage culture cannot be denied. High bread consumption across the country is equally high in Gaziantep province. Consuming food with bread, which is a traditional habit, has become a necessity over time. In this research, interviews and surveys were made with people residing in Gaziantep city center, Şehitkâmil and Şahinbey districts on perception of wrap and the obtained from these surveys and interviews were analyzed. Since there is no study in gastronomy literature about perception of eating by wrapping food in bread, this topic has been preferred. With this study, the presence of a wrap culture in Gaziantep cuisine culture was examined. Contribution was made to the literature regarding Gaziantep's perception of wrap.