Akut iskemik inmede intravenöz trombolitik tedavi
Intravenous thrombolytic therapy in acute ischemic stroke
- Tez No: 639414
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT ALİ YÜREKLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, doku plazminojen aktivatörü, intravenöz trombolitik tedavi, engellilik düzeyi, semptomatik intraserebral kanama, Acute ischemic stroke, disability level, intravenous thrombolytic therapy, symptomatic intracerebral bleeding, tissue plasminogen activator
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bugüne kadar yapılmış olan çalışmalarda doku plazminojen aktivatörü (tPA) ile yapılan sistemik trombolitik tedavinin iskemik inmenin akut tedavisinde etkin olduğu gösterilmiştir. İntravenöz trombolitik tedavi (İVT) hastaların dizabilite oranlarını azaltmaktadır. Yaptığımız çalışmada hastanemizde uygulanan İVT'den hastaların ne kadar fayda gördüğünü belirlemeyi ve literatüre bu açıdan katkı sunmayı amaçladık. SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi acil servisine 2014 Haziran ila 2020 Haziran tarihleri arasında başvuran, iskemik inme tanısı alan ve İVT verilen 81 hastanın yatış ve poliklinik kayıtları retrospektif olarak incelendi. Aynı tarihler arasında hastaneye başvuru sonrası akut iskemik inme tanısı alan ancak intravenöz trombolitik tedavi veya endovasküler tedaviler uygulanmayan 74 hastanın da kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastaların engellilik düzeyini gösteren modifiye rankin skorunun (mRS) ve inme şiddetini gösteren NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale) skorunun üçüncü aydaki değerleri çalışmanın primer sonlanım noktası olarak belirlendi. Her iki hasta grubunun üçüncü aydaki bulguları karşılaştırıldığında iyi sonuçları (mRS:0-1) olan hasta sayısı İVT grubunda 30 (%37) iken İVT almayan grupta 13'tü (%17,6). İVT alan grubun üçüncü aydaki NIHSS skoru ortalaması 2,82 ± 2,68 iken İVT almayan grupta bu değer 5,18 ± 4,92 olarak izlendi. İVT alan grupta iyi sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksekti. İVT alan hastaların 5'inde (%6,2) semptomatik intraserebral kanama olduğu görüldü. Bu sonucun literatürle uyumlu olduğu izlendi. Sonuç olarak bizim çalışmamız İVT'nin iskemik inmenin akut tedavisinde etkin olduğunu ve kliniğimizde de hastaların bu tedaviden fayda gördüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Efficacy of systemic thrombolytic therapy with tissue plasminogen activator (tPA) has been shown in the treatment of acute ischemic stroke in diffirent studies and it reduces the disability rates of patients. In our study, we aimed to determine how many patients benefit from intravenous thrombolytic (IVT) therapy administrated in our hospital and to contribute to the literature in this respect. Eighty-one patients who were admitted to the SDU Research and Application Hospital emergency room between 2014-2020 June, who were diagnosed with ischemic stroke and who received IVT and 74 patients who didn't recieve IVT or endovascular treatments were retrospectively analyzed. The third month values of the modified rankin score (mRS) showing the level of disability of the patients and the NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale) score showing the severity of stroke were determined as the primary end point of the study. Comparing the findings of both patient groups at the third month, in the IVT group, the number of patients with good results (mRS:0-1) was 30 (37%) and the mean NIHSS score was 2.82±2.68. In the non-IVT group, these values were 13 (17,6%) and 5.18±4.92 respectively. Good results were statistically significantly higher in the group receiving IVT. Symptomatic intracerebral hemorrhage was observed in 5 (6.2%) of patients receiving IVT and it was compatible with the literature. In conclusion, similiar to previous studies; our study shows that IVT is effective in the treatment of acute ischemic stroke in the first 4,5 hours in our clinic.