Akut iskemik inmede intravenöz trombolitik tedavi sonrası intrakraniyal kanama risk faktörleri
Intracranial bleeding risk factors after intravenous thrombolitic treatment in acute ischemic stroke
  1. Tez No: 674022
  2. Yazar: EDA ASLANBABA BAHADIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE HAYRİYE SORGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, intravenöz tPA, alteplaz, trombolitik, semptomatik intraserebral kanama, Acute ischemic stroke, intravenous tPA, alteplase, thrombolytic, symptomatic intracerebral hemorrhage
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: tPA (Alteplaz) 1996'dan beri akut iskemik tedavisinde kullanılmaktadır. Etkinliği büyük hasta serilerine sahip çalışmalarda kanıtlanmıştır. Akut iskemik inmedeki faydalı etkilerine karşın intraserebral kanama gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Çalışmamızın amacı tPA tedavisi alan hastalarda intraserebral kanamaya neden olabilecek risk faktörlerini belirlemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2012-2020 yılları arasında Ankara Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'ne akut iskemik inme ile ilk 4.5 saatte başvurup intravenöz tPA tedavisi alan 214 hasta dahil edildi. Bu hastaların demografik özellikleri, inme risk faktörleri, inme öncesi kullandığı ilaçlar, tPA öncesi ve sonrası nörolojik muayeneleri ve kraniyal BT'leri, hastane mortalite oranları ve 3.aydaki mRS skorları retrospektif olarak değerlendirildi. İntraserebral kanama olan hastalar kanama alt tiplerine ve semptomatik olup olmadıklarına göre gruplara ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 214 hastadan 48'inde intrakraniyal kanama saptandı. Bunların 19'u (%8,8) NINDS tanımına göre, 14'ü (%6,5) ECASS tanımına göre semptomatik intraserebral kanama (sİSK) olarak sınıflandırıldı. Hastaların demografik özellikleri, iskemik inme risk faktörleri ve inme öncesi ilaç kullanımları açısından aralarında anlamlı bir fark saptanmadı. Hem sİSK olan grupta hem de tüm intraserebral kanama saptanan hastaların olduğu grupta 24.saat NIHSS skorları ve infüzyon sırasında ve sonrasında antihipertansif tedavi ihtiyacı daha yüksek saptandı. sİSK olan grupta 24.saat sistolik kan basıncı, tüm intrakraniyal kanama olan grupta 24.saat diyastolik kan basıncı anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Hastaların prognozuna bakıldığında hem sİSK olan hem de tüm intrakraniyal kanama olan grupta hastane mortalite oranları daha yüksek, 3.aydaki iyi sonlanım ve bağımsızlık oranları daha düşük bulundu. Sonuç: tPA sonrası intraserebral kanama olan hastalarda kan basıncı ve antihipertansif ihtiyacı daha yüksek saptandı. Beklenildiği üzere bu hastalarda 24.saat NIHSS skorları daha yüksekti. Ayrıca kanama saptanan hastaların prognozları daha kötü seyrettiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: tPA (Alteplase) treatment has been used in acute ischemic stroke treatment since 1996. It's effectiveness has been proved in studies with large patient series. Despite its beneficial effects in acute ischemic stroke, it can cause serious complications such as intracerebral bleeding. The aim of our study is to determine the risk factors that may cause intracerebral hemorrhage in patients receiving tPA treatment. Materials and methods: 214 patients who applied to Ankara Medical Faculty Ibni Sina Hospital with acute ischemic stroke and received intravenous tPA treatment in the first 4.5 hours between 2012 and 2020 were included in the study. The demographic characteristics of these patients, stroke risk factors, drugs used before stroke, neurological examinations and cranial CTs before and after tPA, hospital mortality rates and mRS scores in the 3rd month were evaluated retrospectively. Patients with intracerebral bleeding were divided into groups according to bleeding subtypes and whether they were symptomatic. Results: Intracranial bleeding was detected in 48 of 214 patients included in this study. 19 of these (8.8 %) were classified as symptomatic intracerebral hemorrhage (sICH) according to the definition of NINDS and 14 (6.5%) according to the definition of ECASS. No significant difference was found between the patients in terms of demographic characteristics, risk factors for ischemic stroke and drug use before stroke. The 24th hour NIHSS scores and the need for antihypertensive treatment during and after the infusion were found to be higher in both the group with sICH and the group with all patients with intracerebral bleeding. The 24th hour systolic blood pressure was significantly higher in the group with sICH and the 24th hour diastolic blood pressure in the group with all intracranial hemorrhage. Considering the prognosis of the patients, hospital mortality rates were higher, good outcome and independence rates at the 3rd month were found to be lower in both groups with sICH and all intracranial bleeding. Conclusions: Blood pressure and antihypertensive need were higher in patients with intracerebral hemorrhage after tPA. As expected, these patients had higher 24th hour NIHSS score. In addition, it was found that prognosis of patients with bleeding was worse.