Birinci basamak sağlık hizmeti veren aile hekimleri ile 112 acil ve ilkyardım sağlık çalışanlarının KBRN hakkında bilgi düzeyi
Cbrn knowledge levels of family physicians providing primary health care and 112 emergency and first aid medical personnel
  1. Tez No: 639519
  2. Yazar: UFUK ÖNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN BOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: KBRN, aile hekimi, 112 acil ve ilkyardım sağlık personeli, KBRN eğitim ve tatbikatı, KBRN bilgi düzeyi, CBRN, family physician, 112 emergency and first aid health personnel, CBRN training and exercise, CBRN knowledge level
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: KBRN olayları; kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer içerikli maddelerin kazayla veya kasten ortama yayılmasıyla çevre ve insanlar üzerinde olumsuz etkiler oluşturan olaylardır. Olası KBRN tehdit ve tehlikeleri durumunda olaya ilk müdahale edecek olan ekipler arasında 112'de görevli personel mutlaka yer alacaktır. Ülkemizde çok yaygın olması ve ulaşımı kolay olması sebebiyle aile sağlığı merkezlerine mağdurların başvurusu kaçınılmaz olacaktır. Çalışmamızda Kayseri ilinde görev yapmakta olan Aile Sağlığı Merkez'lerinde (ASM) görevli doktorlar ile 112'de görevli yardımcı sağlık personeline anket formunu yüz yüze doldurtarak KBRN hakkındaki bilgi düzeyini tespit etmeye çalıştık. Gereç ve Yöntem: Çalışma Kayseri ilinde bulunan ASM'ler ve 112 istasyonları ziyaret edilerek yüz yüze yapıldı. Ziyaretler sırasında çalışmamız hakkında gerekli bilgilendirme yapıldıktan sonra gönüllü olanlardan önceden oluşturduğumuz anket formunu doldurması istendi. Gönüllü olan 110'u doktor ve 131'i 112'de görevli yardımcı sağlık personeli olmak üzere toplamda 241 kişiyle çalışma gerçekleştirildi. Sonuçlar: Çalışmamızda yer alan katılımcılardan daha önce KBRN eğitimi alanların oranı %46,9 olarak saptanmıştır. Eğitim alanların ise %67,3'ünün aldıkları eğitimin üzerinden 2 yıl ve daha fazla zaman geçtiği ve büyük çoğunluğunun (%89,3) KBRN eğitimini“Resmi eğitim / Sempozyum / Kongre”ile aldığı saptanmıştır. KBRN ile ilgili tatbikat yapıldığını bilenlerin oranı beklenenden düşük olarak (%10) saptanmıştır. Sonuç olarak katılımcıların %63,5'inin KBRN ile ilgili bilgi düzeyini yeterli görmediğini ve katılımcıların %96,3'ünün KBRN eğitimini gerekli gördüğü saptanmıştır. Tartışma: Çalışmamızda yer alan katılımcıların KBRN hakkında bilgi düzeyinin yeterli olmadığını tespit ettik. Lise ve Üniversite eğitimleri sırasında KBRN konusuna yeterince yer verilmediğini, verildiyse de bilgilerin akılda kalıcı olmadığını tespit ettik. Bu alanda daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. KBRN konusuna okul müfredatlarında daha fazla yer verilmeli, yapılan eğitim ve tatbikatlarının sıklığı artırılmalı ve eğitimlere aktif katılım sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: CBRN incidents are events which cause negative effects on the environment and people due to accidental or intentional spread of substances with chemical, biological, radiological and nuclear contents. In the event of potential CBRN threats and dangers, 112 (emergency service) personnel will definitely be among the teams that will respond first to the incident. Victim's application to family healthcare centers will be inevitable since these centers are very common and easily accessible in our country. In our study, we asked physicians working at FHCs (Family Health Centers) in Kayseri province and supportive health personnel at 112 service to fill the questionnaire on a face-to-face basis in order to determine their knowledge levels on CBRN. Material and Method: The study was conducted face-to-face by visiting FHCs and 112 stations in Kayseri province. During these visits, required information was given about our study and then the volunteers were asked to complete the pre-prepared questionnaire form. The study was conducted with a total of 241 volunteer personnel including 110 physicians and 131 emergency service supportive health personnel. Results: Among the participants of our study, the percentage of those who previously received CBRN training was found to be 46.9%. Among these personnel, it has been found that 67.3% has received the training before two or several years and the vast majority (89.3%) received CBRN training by“Official training / Symposium / Convention”. The percentage of personnel being aware of CBRN-related exercises was found to be lower than expected (10%). In conclusion, it has been found that 63.5% of the participants did not find their CBRN-related knowledge level sufficient, and 96.3% of the participants consider that CBRN training is compulsory. Discussion: We have found that CBRN knowledge level of participants of our study is not sufficient. We have found that high school and university education did not sufficiently cover CBRN topics, and the knowledge provided (if any) were not easily recallable. More comprehensive studies are required in this area. CBRN topics should be included more in school curricula, frequency of training and exercises should be increased, and active participation in training should be obtained.