Knowledge, attitude and preventive practice towards breast cancer among female health workers in Aminu Kano Teaching Hospital
Aminu Kano Eğitim Hastanesi kadın sağlık çalışanlarının meme kanseriyle ilgili bilgi, tutum ve önleyici uygulamaları
- Tez No: 639534
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAVİT IŞIK YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, önleyici uygulamalar, bilgi, sağlık çalışanları, Nijerya, Breast cancer, knowledge, preventive practice, female health workers, Nigeria
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Nijerya'da meme kanserine yakalanan kadınların yaklaşık %70-79'u bilgi yetersizliği nedeniyle hastalığın ileri evresinde başvurmaktadır. Bununla birlikte sağlık sisteminin temelinde önemli bir rol oynayan ve hastalıkla ilgili bilgi düzeyinin ve korunma uygulamalarının artmasını sağlayabilecek kadın sağlık çalışanları arasında meme kanseri ile ilgili hastalık bilgisini inceleyen yayınların az olduğu dikkat çekmektedir. Amaç: Nijerya'daki Aminu Kano Eğitim Hastanesi'ndeki (AKTH) kadın sağlık çalışanlarının meme kanseri ve koruyucu uygulamaları hakkında bilgilerinin değerlendirilmesi. Yöntem: Çalışma tanımlayıcı kesitsel bir çalışmadır ve AKTH'deki 407 adet kadın sağlık çalışanında yürütülmüştür, araştırmada araştırıcılar tarafından hazırlanan, ön testi yapılan bir anket kullanılmış. Tanımlayıcı istatistikler ve bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki istatistiksel ilişki için Chi-kare testi kullanılan analitik testler kullanılmıştır. Bütün veriler 5% anlamlılık düzeyi esas alınarak IBM SPSS İstatistik, versiyon 23 ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 407 kadın sağlık çalışanı katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 31,87'dir. Katılımcıların çoğunluğunun meme kanserinin (96,8%), Kendi Kendine Meme Muayenesinin (KKMM) (87,7%), Klinik Meme Muayenesinin (KMM) (70%) ve Mamografinin (86,7%) farkında oldukları saptanmıştır. Farkındalık düzeyleri yüksek olmakla birlikte, katılımcıların uygulamaları daha düşük sayılardadır. Katılımcıların 223'ü (54,8%) KKMM uygularken sadece 33,7%'si bunu her ay uygulamaktadır. Kadın sağlık çalışanlarının sadece 7,7%'si en az bir kere mamografi yaptırmıştır. Bilgi ve uygulama ile ilgili en yaygın ortak değişken, meslek olarak ortaya çıkmaktadır. Sonuç: Kadın sağlık çalışanları arasında meme kanseri hakkında bilgi ve koruyucu uygulamalar cesaret verici olsa da beklenen düzeyde değildir.
Özet (Çeviri)
Approximately 70-79% of women suffering from breast cancer in Nigeria present with advanced stage of the disease due to poor knowledge. However, there is paucity of literature exploring the knowledge of the disease among female health workers who play an essential role at the grass root of health care systems to close knowledge gaps and promote preventive practices. Objective: To assess the knowledge of breast cancer and its preventive practices among female health workers in Aminu Kano Teaching Hospital, Nigeria (AKTH). Methodology: A descriptive cross-sectional study was conducted among 407 female health workers at AKTH using a pre-designed, pre-tested, self-administered questionnaire. Descriptive statistics and bivariate analysis with the use of Chi-square test was used to examine association between dependent and independent variables. All data was analyzed using IBM SPSS Statistics, version 23 at 5% significance level. Results: A total of 407 female health workers participated in this study. The mean age of the participants was 31.87 years. Majority of the respondents were aware of breast cancer (96.8%), BSE (87.7%), CBE (70%) and mammography (86.7%). Although the levels of awareness were high, the practices were recorded to be lower. Two hundred and twenty three (54.8%) of the respondents practiced BSE but only 33.7% practiced it monthly. Only 7.7% of the female health workers had ever undergone a mammography examination. Occupation was observed to be the most common variable associated with knowledge and practice. Conclusion: The knowledge of breast cancer and preventive practices among the female health workers were found to be suboptimal. This highlights the need for continuous educational programs to increase breast cancer knowledge and uptake of preventive practices.