Polietereterketon materyaline uygulanan farklı yüzey işlemlerinin rezin kompozit ile bağlanma dayanımına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of different surface treatments applied on polyetheretherketone material on bonding resistance with resin composite
  1. Tez No: 639570
  2. Yazar: NATİGA İSRAFİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN AKAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Makaslama Bağlanma Dayanımı, Polietereterketon, Plazma, Yüzey İşlemleri, Polyetheretherketone, Plasma, Shear Bond Strength, Surface Treatments
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı plazma yüzey işlemleri uygulanarak polietereterketon ve veneer kompozit arasındaki yetersiz yüzey bağlantısının artırılmasını değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Yüzeyleri standardize edilmiş 130 adet polietereterketon çubuk 5 gruba (n=26) ayrıldı ve farklı plazma işlemine tabi tutuldu (%100 Argon plazma, %50 Argon+%50 Oksijen plazma, %50 Argon+%50 Nitrojen plazma, %75 Argon+%12.5 Oksijen+%12.5 Nitrojen plazma ve Kontrol grubu). Yüzey pürüzlülüklerini değerlendirmek amacıyla, her gruptan seçilen birer örnek, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) (n=5) ve Atomik Kuvvet Mikroskobunda (AFM) (n=5) incelendi. Islanabiliriliği“sessile drop”tekniği (n=20) ile değerlendirmek için ise örnekler üzerinde dört farklı sıvı ile (diiodometan, etilen glikol, formamid, su) temas açıları ölçüldü. Her gruptaki (n=20) örneklerin yarısının yüzeyine Visio.link (n=10) primer uygulandı. Tüm örnekler kompozit ile bağlanarak makaslama testine tabi tutuldu. Bulgular: Visio.link primer uygulanmış Ar plazma ve Ar/O2/N2 gruplarının ortalama bağlanma dayanım değerleri (sırasıyla 13.86 ve 13.60 MPa), kontrol grubundakinden (8.95 MPa) istatiksel olarak yüksek bulunmuştur. Visio.link alt gruplarının makaslama bağlanma dayanımı değer ortalamaları, Visio.link uygulanmamış alt gruplardakinden yüksek bulunmuştur. Visio.link uygulanmamış gruplarda bağlanma dayanımı ortalamaları arasında istatistiksel bir fark oluşmamıştır (p>0.05). Sonuç: Primer (Visio.link) uygulanmayan tüm alt gruplarda bağlanma dayanım değerleri (1.13-2.99 MPa) ISO standartlarının (>5 Mpa) altında kaldığından kaplama kompozitler, primer olmaksızın polietereterketon alt yapıya uygulanmamalıdır. Argon plazmasının tek (%100), ya da argon+oksijen+nitrojen plazma şeklinde kullanılması polietereterketon/kompozit bağlanmasını artırır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the bond strength between the veneer composite by applying different plasma surface treatments to the polyetheretherketone surface. Material and Method: 130 polyetheretherketon bars with standardized surfaces were divided into 5 groups (n=26) and subjected to different plasma treatment (100% Argon plasma, 50% Argon+50% Oxygen plasma, 50% Argon+50% Nitrogen plasma, 75% Argon+12.5% Oxygen+12.5% Nitrogen plasma and Control group). In order to evaluate the surface roughness, a sample selected from each group was examined in a Scanning Electron Microscope (SEM) (n=5) and Atomic Force Microscope (AFM) (n=5). In order to evaluate the wettability with the“sessile drop”technique (n=20), the contact angles of four different liquids (diiodomethane, ethyleneglycol, formamide, water) were measured on the samples. Visio.link primer (n=10) was applied to the surface of half of the samples in each group (n=20). All samples were bound with shear and subjected to shear test. Results: The mean bond strength values (13.86 and 13.60 MPa, respectively) of Ar plasma and Ar/O2/N2 groups with Visio.link primer applied were statistically higher than in the control group (8.95 MPa). The shear bond strength values of Visio.link subgroups were found to be higher than those of the Visio.link-free subgroups. In groups without Visio.link application, there was no statistically significant difference between the bond strength averages (p>0.05). Conclusion: Since the bond strength values (1.13-2.99 MPa) remain below the ISO standards (>5 Mpa) in all subgroups that do not apply primer (Visio.link), the coating composites should not be applied to the polyetheretherketone substrate without primer. The use of argon plasma as a single (100%), or as argon+oxygen+nitrogen plasma increases the polyetheretherketone/composite connection.