El-Cewahîru'r Reşadîye fî Sîretî'n-Nebewîyye ya Mela Nûrûllahê Godişkî (Metn û lêkolîn û ferheng)
Molla Nurullah Godışkînin el-Cewahîru'r Reşadîye fî Sîretî'n-Nebewîyye adlı eseri (Metin, analiz ve sözlük)
  1. Tez No: 639669
  2. Yazar: FAHRİ TİTİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. ZAHİR ERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Molla Nurullah Godişkî, Elcewahîrur Reşadiye Fî Sîretîn Nebewîyye, Kürtçe menzûm siyerler, Siyer, Medrese, Mollah Nûrûllahê Godişkî, Elcewahîrur Reşadiye Fî Sîretîn Nebewîyye, Poetic Kurdish Siyers, Siyer, Madrasah Mela Nûrûllahê Godişkî (1921-2003), bi terz û mijarên helbestên xwe
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 586
Özet
Molla Nurullah Godişkî (1921-2003), eserleriyle, şiirlerindeki tarz ve hususlarla klasik Kürt şairleri sınıfına giriyor. Bitlis bölgesinin, tarikat ve medrese vasıtasıyla yetişen âlim ve şairlerindendir. Elcewahirur Reşadiye Fi Siretîn Nebewiyye (Peygamberin siyerinde yol gösteren cevherler) isimli eserini, Kürt halkının peygamberin hayatını daha iyi öğrenip anlamaları için nazımla yazmıştır. Kendi alanında özgün ve kıymetli olan bu elyazması üzerindeki çalışmanın amacı budur: Elyazması saklı kalmasın, kürtçe şiir severlere yetişsin, nazımla yazılan siyerler arasındaki yerini bulsun, yazarın tarzı, dili ve ustalığı meydana çıksın, kendisinden önceki klasik ve medrese şairlerinin yazarın üzerindeki etkisinin anlaşılmasına bi aralama yapsın. Bu çalışmada, eserin elyazması ve akibeti ile ilgili süreç anlatılmış, Molla Nurullah'ın sadece nazımda değil, İslam tarihini araştırmada, siyerin olay ve kısımlarını sınıflandırmasında ve peygamberin ahlak ile şemailini vasıflandırmasında olan ustalığı ve bilgisi de anlaşılmıştır. Peygamberin hayatını anlatan bu eserle Molla Nurullah, bu alanda büyük bir boşluğu doldurmuştur. Kendisinden önce peygamberin siyeri, bu şekilde Kürtçe nazımla, geniş ve sağlam kaynaklara göre yazılmamıştır.
Özet (Çeviri)
Mollah Nûrûllah Godişkî (1921-2003), with his works, the style, and specialities of his poetries, is one of the classic Kurdish poets. He is one of the scholars and poets who completed his education through tareeqats and madrasahs (Islamic sects and muslim religious schools) in Bitlis region. He had written his work, the“Elcewahirur Reşadiye Fi Siretîn Nebewiyye”(The guiding quintessences in the life of the prophet Mohammed) in poetry, with the aim of teaching better the life of the prophet to the Kurdish people. The main purpose of studying on this unique and valauble hand written work is to prevent the work to be remaining hidden, and to be able to reaching out it to the poetrylovers. Also, it has been aimed to find the work's value within siyer (the life of the prophet) works which written in poetry, and to uncover the style, language, and the speciality of the poet and to show influences of previous classic and madrasah poets on him. Moreover, the process of writing and the fate of the work has been mentioned in this study. It has been found out that Mollah Nûrûllah is not successful only in the poetry, he is also a master and wiseman in researching Islamic history, in classfying parts and incidents of siyer, and in qualifying the morality and şamael (appearances) of the prophet. Mollah Nûrûllah has fulfiled a big gap in the field of poetic siyer with his work. The life of the prophet hadn't been written so wide based on safe sources in Kurdish poetry, before him.