Bir aile sağlığı merkezine kayıtlı 5-14 yaş arası çocuklarda enürezis nokturna prevalansının belirlenmesi ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Determination of enuresis nokturna prevalence and evaluating factors in A family health center for 5-14 year old children
- Tez No: 639708
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN ERSİN ŞİMŞEK, DOÇ. DR. CAN ÖNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Enürezis, çocuk, prevalans, ilişkili faktörler, Enuresis, child, prevalence, related factors
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız İstanbul ilinde bir aile sağlığı merkezine kayıtlı 5-14 yaş grubu çocuklarda nokturnal enürezisin prevelansını ve nokturnal enürezisi etkileyen faktörleri tespit etmek. Metod: Çalışmada Eylül-Aralık 2019 tarihleri arasında Kartal Dr. Lütfi Kırdar EAH'a bağlı Tuzla E-ASM'de 5-14 yaş arası çocukların ebeveynlerine yüzyüze görüşme yöntemiyle anket formu uygulanmıştır. Anket formu sosyodemografik özelliklerin sorgulandığı kısım ve enürezis tanısında ölçüt olarak kullandığımız DSM V kriterlerine göre oluşturulmuş sorgulama formu olmak üzere 2 kısımdan oluşmaktadır ve ankette toplamda 46 soru bulunmaktadır. Bu şekilde toplam 186 aileye anket uygulanmıştır. P değeri 0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan çocukların yaşları 5-14 (yaş ortalaması (8,7) ± (2,7) yıldır) olup katılımcıların %51,6 (n=96)'sı erkek, %48,4 (n=90)'ü kız çocuğu idi. Nokturnal enürezis sıklığı %11,8 (n=22) olarak görüldü. Bu çocukların %54,5' i erkek, %45,5' i kız çocuğu idi. Enürezis sıklığı erkeklerde %12,5 iken, kızlarda %11,1 idi. Nokturnal enürezisi olan ailelerin sadece %31,8(n=7) si doktora başvurmuştur. Sonuç: Çalışmamızda nokturnal enürezis prevalansı ülkemizde yapılan çalışmalarla benzer oranlarda görülmüş olup, çocuğun yaşadığı ortam, ailenin sosyoekonomik durumu, eğitim seviyesi ve ailelerin bu konudaki tutumlarının nokturnal enürezis gelişiminde önemli olduğunu düşünmekteyiz. Ayrıca doktora başvuru sayıları da düşük bulunmuştur. Bu nedenle, ailelere nokturnal enürezise yönelik eğitim verilmesinin toplumda görülme sıklığını azaltabileceğini öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim in this study is to determine the prevalence of nocturnal enüresis and the factors affecting nocturnal enüresis in 5-14 age group children registered in a training family health center in city of Istanbul. Method: In the study a questionnaire was applied to the parents of children between the ages of 5-14 with the face to face interview method in Tuzla T-FHC, connected to Kartal Dr. Lütfi Kırdar Training and Research Hospital in city of İstanbul between September-December 2019. The questionnaire consists of 2 parts, the part where the sociodemographic features are questioned, and the questionnaire form created according to the DSM V criteria we use as a criterion in the diagnosis of enuresis, and there are 46 questions in total. In this way, a total of 186 families were surveyed. P value of 0.05 was considered significant. Results: The ages of the children included in the study were 5-14 (average age 8,7± 2,7 years) and %51,6 (n=96) of the participants were boys and %48,4 (n=90) were girls. The frequency of nocturnal enuresis was seen as %11,8 (n=22). %54,5 of these children were boys and %45,5 were girls. While the frequency of enuresis was %12,5 in boys, it was %11,1 in girls. Only %31,8 (n=7) of the families with nocturnal enuresis applied to the doctor. Conclusion: In our study, prevalence of nocturnal enuresis has been observed in similar rates with the studies conducted in our country and we think that the environment in which the child lives, the socioeconomic status of the family, the level of education and the attitudes of the families on this issue are important in the development of nocturnal enuresis. In addition, the number of applications to the doctor was found low. For this reason, we foresee that providing education for nocturnal enuresis may decrease the frequency of occurrence in the society.