Yahudilik ve Hristiyanlıkta kutsal ve kutsallaştırılmış mekanlar
Sacred and sacred spaces in Jewish and Christianty
  1. Tez No: 639735
  2. Yazar: TUĞBA NAZİKE DİKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kutsal, Kutsal Mekân, Kudüs, Süleyman Mabedi, Ağlama Duvarı, Sinagog, Beytüllahim, Doğuş Kilisesi, Kamame (Kutsal Kabir) Kilisesi, Zeytin Dağı, Kilise, Holy, Holy Place, Jerusalem, Solomon Temple, Wailing Wall, Synagogue, Betlehem, Nativity Church, Holy Sepulcher Church, Mount of Olives, Church
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kutsal, bir din içerisinde bulunan tüm öğeleri birbirine bağlayan ve dinde bütünlüğü sağlayan temel nokta olarak kabul edilmektedir. İnanan (Dindar) insanın din içerisinde kalmasını sağlayan da kutsal duygusudur. Kutsal, insan dünyasında kendisini çeşitli alanlarda ortaya çıkarmaktadır. Kutsalın tezahür ettiği alanlardan olan mekân insanın mekâna bağlı bir varlık olması dolayısıyla öne çıkmaktadır. Kutsalın tezahürü ile mekân diğer mekânlardan ayrılmakta ve inanan insan için artık kutsal bir yer haline gelmektedir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kutsal kavramına değinilmiştir. İkinci bölüm Yahudilikte kutsal mekânlar konusuna ayrılmış, Vadedilmiş Topraklar, Kudüs, Toplanma Çadırı, Süleyman Mabedi, Ağlama Duvarı ve Sinagog Kurumu incelenmiştir. Üçüncü bölüm de ise Hıristiyanlıkta kutsal mekânlar konusu ile devam edilmiştir. Beytüllahim, Beytüllahim (Doğuş) Kilisesi, Kudüs, Kamame (Kutsal Kabir) Kilisesi, Zeytin Dağı, Vatikan ve Kilise Kurumu Hıristiyanlıkta kutsal mekânlar konusu içerisine dahil edilmiştir. Çalışma konumuz olan kutsal mekânlar Yahudilik ve Hıristiyanlığın doğdukları coğrafya üzerinde bulunan kutsal mekânlardır. Yahudilikte kutsal mekânlar Tanrı tarafından belirlenmekte iken Hıristiyanlıkta kutsal mekânlar İsa Mesih merkezli olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sacred is accepted essential point which is connecting all components in a religion and providing the integrity in the religion. It is the sacred feeling that keeps believers in region. Sacred reveals itself in human world in varied fields. Place, one of the fields in whivh sacred appears,steps forth beouse of the fact that a person is an existence depending on the place. The place in which sacred is formed becomes different from other places and becomes a divine place for a believer. Our study consists of three sections. The concept of sacred has been mentioned in the first section. The second section is seperated to the subject of sacred places in Judaism, The Promise Land, Al-quds, Gatthering Tent, Temple of Jerusalem, Wailing Wall and Synagogue Board have been analyzed in this section. In the third section, the study is continued with the subject of holy places in Christianity. Bethlehem, The Church of Bethlehem, Al-quds, Kamame Church, Olive Mountain, The Vatican and The Instituion of Church have been counted in the subject of holy places in Christianity. Our study subject, sacred places are the places on the geography in which Judaism and Christianity rises. While sacred places in Judaism are specified by God in Christianity sacred places come forword in the centre of Jesus Christ.