Alfa parçacığının izoskaler monopol rezonansının incelenmesi
The isoscalar monopole resonance of the alpha particle
  1. Tez No: 639736
  2. Yazar: AYLİN HACISALİHOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ÇEVİK, PROF. DR. FRANCESCO CAPPUZZELLO
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İzoskaler Monopol Rezonansı, İnelastik Saçılma, Ab initio, Form Faktörü, Diferensiyel Tesir Kesiti, Isoscaler Monopole Resonance, Inelastic Scattering, Ab-initio, Form Factor, Differential Cross Section
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez çalışması, Magnex spektrometresi kullanılarak 53 MeV toplam gelen enerjisinde (4He,4He) inelastik saçılması ile 4He'un 20,3 MeV enerjisindeki 0+ rezonansının incelenmesini sunmaktadır. Rezonans pozisyonu, genişlik ve geçiş formu faktörü ölçülen tesir kesitinden çıkarılacaktır. Deney, son ab-initio form faktörü hesaplaması ile (e;e*)'ın mevcut deneysel verileri arasındaki anlaşılamayan tutarsızlığa [1] ışık tutmak için yeni veri üretmeyi amaçlamıştır. Bu çalışmada ilk olarak (4He,4He) elastik saçılma tesir kesiti açısal dağılımları θ_opt_lab =(6;6˚,16˚, 22˚, 28˚, 34˚,40˚) için elde edilmiştir. Her bir açısal tanımlanmış veri setlerinin, ortak kapsadığı açılarda çok iyi uyum olduğu görünmektedir, yani ardışık iki açısal ayar arasındaki bölgelerde tesir kesitleri örtüşmektedir. Ayrıca elastik deneysel tesir kesiti, Sao Paolo potansiyeli kullanılarak optik model ile hesaplanan teorik sonuçlar ile karşılaştırılmış ve uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Birinci 0+ uyarılmış durumu bölgesinde (4He,4He) inelastik saçılma tesir kesiti θ_opt_lab =(6;6˚) üzerinde incelenmiştir ve 16,93 mb olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis work provides a study of 0+ resonance at 20.3 MeV of the 4He via (4He,4He) inelastic scattering at 53 MeV total incident energy using the Magnex spectrometer. The resonance position, width and transition form factor will be extracted from the measured cross section. The experiment aimed at producing data of unprecedented quality necessary to shed light on the puzzling inconsistency between the recent ab-initio form factor calculation and existing experimental data from (e;e*)[1]. In this work we have studied the (4He,4He) elastic scattering cross section angular distribution at θ_opt_lab =(6;6˚,16˚, 22˚, 28˚, 34˚,40˚). The different data sets are in very good agreement, as visible in the regions are overlap between contiguous settings. The elastic data analysis were compared with theoretical results calculated with the optical model by using the Sao Paolo potential. The first 0+ excited state region, the inelastic scattering cross-section was determined on θ_opt_lab =(6;6˚) and was obtained as 16.93 mb.