10 yıl ve üzeri takibi yapılan dental implantların başarısına etki eden faktörlerin geriye dönük olarak değerlendirilmesi
Evaluation of the factors affecting the success of dental implants followed for 10 years and more
- Tez No: 639761
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH SOYLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental İmplant, Sigara İçme, Bruksizm, Diyabetes Mellitus, OHİP, Dental Implant, Smoking, Bruxism, Diabetes Mellitus, OHIP
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Giriş: Günümüze gelinceye kadar farklı materyallerden yapılan, pek çok farklı dizayn, tasarım ve yüzey özelliğine sahip dental implantlar, birçok farklı üretici tarafından uygulanması amacıyla klinisyenlerin kullanımına sunulmuştur. Klinisyen, parafonksiyonel ya da sigara kullanma alışkanlığı veya çeşitli sistemik hastalığı bulunan hastalarda bu implantları uygulayabilmektedir. Uzun dönem yapılacak takipler sonucu dental implantların bu hastalardaki başarısını değerlendirmek ya da karşılaştırmak için, klinik ve radyolojik parametreler aracılığıyla mümkün olabilmektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı, günümüzde yaygın olarak kullanılmakta olan dental implantların uzun dönemdeki başarısının klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Mevcut literatürde yayınlanmış çalışmalardan farklı olarak planladığımız bu araştırmamızda: klinik ve radyolojik parametrelerin birbirleriyle olan ilişkisini incelemek; parafonksiyon ya da sigara kullanma alışkanlığı veya diyabet hastalığı olanlarda uzun dönemde implant çevresindeki yumuşak ve sert dokudaki etkilerini incelemek ve farklı implant yüzeyleri, geometrik şekilleri ve markalarının uzun dönemde implant çevresindeki yumuşak ve sert dokudaki etkilerini incelemektir. Bunların yanı sıra hastanın tedavi sürecini değerlendirebilmesi için“Ağız Sağlığı Etki Profili OHİP-14”anket testini yapmayı da hedefledik. Gereç ve Yöntemler: Erciyes Üniversitesi Diş Hakimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 2006-2009 yılları arasında implant cerrahisi hikayesi bulunan hastaların ameliyattan 1 hafta sonrası ve ameliyattan en az 10 yıl sonrasında çekilmiş panoromik radyografilerinin ve ameliyat epikrizlerinin mevcut olduğu hastalar üzerine yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada, 122 hastaya (60 erkek, 62 kadın) uygulanmış olan 400 adet implantın başarısı klinik ve radyografik olarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular; hastaların demografik verileri, klinik periodontal durum, radyolojik değerlendirmeler ve ağız sağlığı etki profili OHIP-14 verilerinden elde edilen sonuçlardan oluşmaktadır. Çalışmada, uzun dönemdeki implant sağkalım başarı oranı 94.5 elde edilmiştir. Sonuç: Sigara kullanma alışkanlığı, bruksizm ve kontrol altındaki diyabetin implant tedavisi için bir kontrendikasyon teşkil etmeyeceğini, ancak bu faktörlerin peri-implant yumuşak ve sert dokular için önemli bir risk faktörü olduğunu klinisyen göz önünde bulundurmalıdır. Ayrıca, dental implantların uzun dönemdeki başarısında implant uygulanan bölgedeki kemiğin kalite ve kantitesi, hastanın sistemik durumu, alışkanlıkları ve ağız hijyeni gibi birçok farklı etkenlere bağlı olduğundan ve bu faktörler bireye göre değişiklik gösterdiğinden belli kriterlerde sabit kalmayıp her hastayı bireysel olarak değerlendirmek gereklidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Until today, dental implants had been made of different materials and had many different designs. Surface features have been presented to the use of clinicians by many different manufacturers. The clinician can apply these implants to patients with parafunctional or smoking habits or various systemic diseases. As a result of long-term follow-up, it is possible to evaluate or compare the success of dental implants in these patients through clinical and radiological parameters. Objectives: The aim of this study is to evaluate the long-term success of dental implants, which are widely used today, clinically and radiologically. Unlike the studies published in the current literature, in the present study we planned: to examine the relationship between clinical and radiological parameters; To examine the long-term effects of different implant surfaces, geometric shapes and brands on the soft and hard tissue around the implant in patients with parafunction, smoking habit or diabetes. In addition to these, we also aimed to conduct the“Oral Health Impact Profile OHIP-14”questionnaire test so that the patient can evaluate the treatment process. Materials and Methods: Erciyes University Faculty of Dentistry, Oral and Maxillofacial Surgery Department, between 2006-2009, was performed on patients with a history of implant surgery 1 week postoperatively and at least 10 years after the surgery, with panoramic radiographs and surgical epicrisis. In the present study, long-term implant survival success rate of 94.5% was obtained. Results: In the present study, the success of 400 implants applied to 122 patients (60 men, 62 women) was evaluated clinically and radiographically. Findings obtained from the research were listed as: the demographic data of the patients, clinical periodontal status, radiological evaluations and oral health effect profile consist of the results obtained from the OHIP-14 data. Conclusion: The clinician should consider that smoking, bruxism and controlled diabetes are not a contraindication for implant treatment, but these factors are an important risk factor for peri-implant soft and hard tissues. In addition, since the long-term success of dental implants depends on many different factors such as the quality and quantity of the bone in the implant area, the patient's systemic condition, habits and oral hygiene, and these factors vary according to the individual, it is necessary to evaluate each patient individually.