Cinsel mitlerin çocukluk çağı travmaları ve dindarlık ile ilişkisi
The relationship of sexual myths with childhood trauma and religiosity
- Tez No: 639779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL KIVRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: cinsel mit, çocukluk çağı travmaları, dindarlık, din, cinsellik, sexual myth, childhood trauma, religiosity, religion, sexuality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Cinsel mit doğru olmamasına rağmen insanlar tarafından doğru olduğu sanılan inanışlardır. Bu inanışlar bilimsel bir değere sahip değildir ve çoğunlukla abartılıdır. Cinsel mitler cinsel işlev bozukluklarına neden olabilmekte, kişilerin cinsel sağlığı ve bundan dolayı genel sağlığını kötü bir şekilde etkileyebilmektedir. Çalışmamızda hem erkeklerde hem kadınlarda, Türkiye'nin farklı bölgelerinden Kars'a yeni gelmiş öğrencilerde, cinsel mitler ile çocukluk çağı travmaları ve dindarlık arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Kafkas Üniversitesi'nde farklı fakülte ve farklı bölümlerde okumakta olan öğrenciler katılmıştır. Araştırmada Cinsel Mit Değerlendirme Formu, Dindarlık Eğilim Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ve sosyodemografik veri formu kullanılmıştır. Çalışmada cinsel mit ile iç dindarlık arasında anlamlı pozitif ilişki bulunmuşken, dış dindarlık arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Cinsel mitler ile hem Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği toplam puanı hem de Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği'nin alt ölçekleri olan cinsel istismar, duygusal istismar ve fiziksel ihmal alt ölçekleriyle anlamlı pozitif ilişki tespit edilmiştir. Cinsel mit ile ailenin cinselliğe karşı tutumu, ailenin gelir düzeyi, anne eğitim süresi ve baba eğitim süresi arasında anlamlı bir ilişki vardır. Gelir düzeyi, anne eğitim süresi ve baba eğitim süresi arttıkça cinsel mitleri onaylama azalmaktadır. Çalışmamızda cinsel mitler, çocukluk çağı travmaları ve farklı yönleriyle dindarlık aynı anda incelenmiş olup, cinsel mitlerle iç dindarlık ve çocukluk çağı travmaları arasında ilişki bulunmuştur. Cinsel mitler ile dış dindarlık arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sexual myths are beliefs that people often think are correct, but are mostly exaggerated, wrong and dont have any scientific value. Sexual myths can cause sexual dysfunctions, can effect induviduals sexual health and therefore can effect their overall health negatively. In our study, we aim to analyse correlations between sexual myths and childhood traumas and religiosity respectively using male and female student participants who newly arrived to Kars province from different parts of Turkey. Students studying in different faculties and departments in Kafkas University have participated. In the study we have used Sexual Myth Evalution Form, Religious Tendency Scale, Childhood Trauma Scale and sociodemographic data form. Meaningful positive relation between sexual myths and intrinsic religiosity has been shown in our study, however extrinsic religiosity doesn't have a meaningful relation with sexual myths. Sexual myths have been shown to have meaningful positive correlation with total score of Childhood Trauma Scale and also with subscales of Childhood Tauma Scale, which are sexual abuse, physical abuse and emotional abuse. Sexual myths acceptance has a meaningful correlation between family attitude towards sexual relations, family income level, mother's education duration and father's education duration. Higher income, higher education duration for the mother and higher education duration for the father have decreased the acceptance of sexual myths. In out study, sexual myths, childhood traumas and religiosity with different aspects have been analysed simultaniously and correlation between sexual myths and intrinsic religiosity and childhood traumas have been found. There are no meaningful correlations found between extrinsic religiosity and sexual myths.