Antikanser özellikte yeni ilaç taşıyıcı sistemlerin formülasyon çalışmaları
Formulation studies of novel drug delivery systems for anticancer activity
  1. Tez No: 639799
  2. Yazar: MOHAMMED SAAD NAJI ALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Letrozol, Polimerik nanopartiküller, Kanser tedavisi, Eudragit® RS100, Kollidon® SR, Letrozole, Polymeric nanoparticles, Cancer treatment, Eudragit® RS100, Kollidon® SR
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kanser kardiyovasküler hastalıklardan sonra dünya genelinde en çok ölüme neden olan hastalık olarak bilinmektedir. Letrozol (LTZ), etkin antikanser özellik taşıyan selektif non-steroidal bir aromataz inhibitörüdür. Sudaki düşük çözünürlüğü ve oldukça fazla yan etkiye sahip olması kullanımını sınırlandırmaktadır. Bu nedenle tez çalışmamızda antikanser olarak kullanılmak üzere LTZ'nin terapötik etkinliğini artırmak ve yan etkileri en aza indirmek amacıyla yeni ilaç taşıyıcı sistemler oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışmada Eudragit® RS 100 ve Kollidon® SR polimer olarak seçilmiştir. LTZ içeren polimerik nanopartiküller püskürterek kurutma yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır. Hazırlanan nanopartiküllerin karakterizasyon çalışmaları kapsamında morfolojik özellikler, partikül boyutu, partikül boyutu dağılımı (PdI), zeta potansiyel değerlerinin belirlenmesi ve in vitro salım çalışmaları ile ortaya konmuştur. Ayrıca nanopartiküllerin yapısal özellikleri DSC, FT-IR, 1H-NMR analizleri ile belirlenmiştir. Hazırlanan formülasyonların kararlılık çalışmaları üç ay süresince 5 ± 3˚C, 25°C ± 2°C (%60 ± %5 RN), 40°C ± 2°C (%75 ± %5 RN) olmak üzere üç farklı ortamda değerlendirilmiştir. Çalışmaların sonucunda hazırlanan sistemlerin 24 saate kadar uzatılmış salım gerçekleştirebildiği ve kararlılıklarını üç farklı ortamda saklama süresi boyunca korudukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cancer is known as the most death-causing disease worldwide after cardiovascular diseases. Letrozole (LTZ) is a selective non-steroidal aromatase inhibitor with effective anticancer properties. Its low solubility in water and having lots of side effects limit its pharmaceutical use. For this reason, the aim of our thesis was, formulation of novel drug delivery systems in order to increase the therapeutic effect of LTZ while minimizing the side effects with efficient anticancer activity. In the study, Eudragit® RS 100 and Kollidon® SR were selected as polymers. Polymeric nanoparticles containing LTZ were prepared using spray drying method. Morphological analyses like particle size, particle size distribution (PdI), zeta potential values and in vitro release studies had been conducted within the scope of the characterization studies of the prepared nanoparticles. In addition, the structural properties of nanoparticles were determined by DSC, FT-IR, 1H-NMR analyses. Stability of the prepared formulations were evaluated in three different environments as 5 ± 3˚C, 25 ° C ± 2 ° C (60% ± 5% RN), 40 ° C ± 2 ° C (75% ± 5% RN) for three months. As the result of the studies, it was concluded that the formulations prepared could sustain extended release up to 24 hours and maintain their stability in three different environments during the storage period.